Καψής: «Τετάρτη απόγευμα ή Πέμπτη πρωί θα μπουν οι εργαζόμενοι στο Ραδιομέγαρο»

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να γίνουν τα επόμενα βήματα για την καταγραφή και παραλαβή του εξοπλισμού, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Παντελής Καψής στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm: «Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών συγκροτούνται οι επιτροπές παραλαβής. Απ` ό,τι γνωρίζω θα μπουν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής ή αύριο το απόγευμα ή την Πέμπτη

το πρωί μαζί με τεχνικούς της Δημόσιας Τηλεόρασης, για να καταγράψουν και να παραλάβουν όλο τον εξοπλισμό. Παράλληλα, θα αρχίσουν να μπαίνουν οι τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης και υπολογίζω μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να αρχίσουν να μεταφέρονται πλέον δραστηριότητες της Δ.Τ. στην Αγία Παρασκευή. Το master control πρώτα, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες και σιγά-σιγά θα γίνει και η μεταφορά των υπολοίπων, να ανοίξει και το ραδιόφωνο και σταδιακά να γίνει η αποκατάσταση».

Σχετικά με το πόσα κανάλια προβλέπει ο σχεδιασμός, ο κ. Καψής είπε: «Ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει από το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο, τα οποία έχουν απόλυτη ανεξαρτησία επιλογών. Εξ όσων γνωρίζω, η προοπτική είναι για δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και ένα δορυφορικό το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στους απόδημους. Δύο πανελλαδικά κανάλια, εκ των οποίων το ένα θα έχει ισχυρή περιφερειακή διάσταση. Αυτή είναι η λογική. Έδρα θα είναι η Αθήνα, αλλά θα υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κομμάτι στη Θεσσαλονίκη. Δεν γνωρίζω τον ακριβή σχεδιασμό, αλλά θα είναι ένα κομμάτι αυτοδύναμο στη Θεσσαλονίκη».

Για το κόστος κλεισίματος της ΕΡΤ και λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, ανέφερε: «Το κόστος που θα βαρύνει το αποθεματικό του προϋπολογισμού, υπολογίζω ότι είναι γύρω στα 50-60 εκατομμύρια, ποσό το οποίο αφορά τις αποζημιώσεις. Αυτό είναι το «ταβάνι». Μπορεί να είναι χαμηλότερο. Δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός, θα φανεί στο τέλος, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσοι θα προσληφθούν στη νέα τηλεόραση, αλλά αυτό είναι που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα, η Δημόσια Τηλεόραση έχει ένα κόστος λειτουργίας το οποίο είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο το μήνα και κάποιες παλιές υποχρεώσεις -παλιά συμβόλαια- που όμως καλύπτονται στο σύνολό τους από τα διαθέσιμα που είχε η ΕΡΤ και άρα αυτά δεν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό. Συνολικά, αν υπολογίσουμε το όφελος που θα υπάρξει από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ -η επιβάρυνση που υπολογίζουμε, αυτά τα 50-60 εκατομμύρια- θα αποσβεστεί για τους πολίτες μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια και με το παραπάνω.

Όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Δημόσιας Τηλεόρασης, ο Παντελής Καψής τόνισε: «Η νομοθετημένη εξάρτηση της ΕΡΤ ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα για την αξιοπιστία της. Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει καμία δυνατότητα παρέμβασης στην κυβέρνηση. Σε τίποτα. Η νέα τηλεόραση λειτουργεί ερήμην της πολιτικής ηγεσίας. Η ανεξαρτησία είναι όμως και θέμα νοοτροπίας. Είναι εξίσου σημαντικό να φτιάξουμε μια παράδοση ανεξαρτησίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα