Αξύριστος και με φανελάκι ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εξελέγη άνετα χθες δήμαρχος της Νέας Υόρκης κι έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που εκλέγεται σε αυτό το αξίωμα τα τελευταία 20 χρόνια.

Στον αμερικανικό Τύπο σήμερα παίζει μία φωτογραφία του νέου δημάρχου κατά την οποία η κόρη του εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά του.

«Έκπληξη! Εγώ είμαι!», αναφώνησε η Τσιάρα, όταν επισκέφθηκε τον πατέρα της, χωρίς προειδοποποίηση, απλά για να είναι στο πλευρό του την ημέρα των δημοτικών εκλογών.

Εξω από το σπίτι του διαδόχου του Μάικλ Μπλούμπεργκ, ήταν κρυμμένος ένας φωτογράφος που είχε την ευκαιρία μόλις άνοιξε

η πόρτα, να απαθανατίσει τον πανύψηλο Δημοκρατικό πολιτικό με το φανελάκι και αξύριστο, αφού δεν είχε καν προλάβει να ντυθεί.

Η επίσκεψη της κόρης του, η οποία πηγαίνει σχολείο στην Καλιφόρνια, ήταν και η αιτία της 40λεπτης αργοπορίας του στο εκλογικό κέντρο και όχι – όπως διαβεβαίωσε τον αμερικανικό λαό – γιατί τον πήρε ο ύπνος.

«Κύριε ντε Μπλάζιο, γιατί αργήσατε να ψηφίσετε;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι που είχαν κατακλύσει το εκλογικό κέντρο όπου πριν από λίγες ώρες ψήφισε ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

«Κι όμως, δεν αποκοιμήθηκα», απάντησε με χιούμορ ο πανύψηλος Δημοκρατικός πολιτικός χαμογελώντας. Ο… τεμπέλης νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκτός από τον Ομπάμα, τον συνεχάρη από τους πρώτους και η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον.

Θα διαδεχτεί τον πολυεκατομμυριούχο μεγιστάνα των ΜΜΕ Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν «στο τιμόνι» της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ επί 12 χρόνια.

Λίγα μόλις λεπτά μετά το κλείσιμο των 1.239 εκλογικών κέντρων στις 9μμ (τοπική ώρα) πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί προέβλεπαν την νίκη του ντε Μπλάζιο. Τα επισημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα.

«Είμαστε υπερήφανοι, αλλά ταπεινοί, για ό,τι καταφέραμε σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του μετά την εκλογή του.

«Σήμερα μιλήσατε δυνατά και ξεκάθαρα για μία νέα κατεύθυνση για την πόλη μας, ενωμένοι από την πεποίθηση ότι η πόλη μας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ντε Μπλάζιο επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζο Λότα στη Δημοκρατική στο σύνολό της πόλη.

«Θα” θελα το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Είμαστε ένας λαός και θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά, όχι πίσω», δήλωσε από την πλευρά του ο Λότα, πρώην πρόεδρος της υπηρεσίας δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του.

Ο ντε Μπλάζιο επικεντρώθηκε στην ανάγκη να έρθουν κοντά οι πλούσιοι με τους φτωχούς κάτοικοι της πόλης, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Η νίκη του τον καθιστά τον πιο φιλελεύθερο δήμαρχο της τελαυταίας γενιάς και τον πρώτο Δημοκρατικό εδώ και δύο δεκαετίες, ύστερα από τον Ρεπουμπλικανό Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι οποίοι –κατά το Ρόιτερς– επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος «κληρονομεί» από την εποχή Μπλούμπεργκ κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως το πρόγραμμα αστυνόμευσης «σταμάτα και μείνε ακίνητος», που επτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν και να πραγματοποιούν σωματική έρευνα σε όποιον θεωρούν ύποπτο. Η διοίκηση Μπλούμπεργκ το θεωρούσε ένα ισχυρό όπλο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αλλά ο ντε Μπλάζιο και φιλελεύθεροι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αδίκως στοχοποιεί μειονότητες, δηλαδή κυρίως αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους.

Η νίκη του αναμένεται να λειτουργήσει ως «τονωτική ένεση» για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι παρά το προβάδισμα που έχουν στην πόλη, δεν έχουν εκλέξει δικό τους δήμαρχο από τις αρχές της δεκαετίας του 90.

«Κάνω έκκληση για ριζικά προοδευτική αλλαγή», είπε χθες ο ντε Μπλάζιο ψηφίζοντας κοντά στο σπίτι του στο Μπρούκλιν.

«Χρειαζόμαστε πολλή σοβαρή, προοδευτική αλλαγή και μετακίνηση από τις πολιτικές της εποχής Μπλούμπεργκ και είμαι έτοιμος να το πράξω», πρόσθεσε.

Ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος θα διαχειρίζεται μία «επιχείρηση» 300.000 υπαλλήλων κι έναν προϋπολογισμό 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 109ατος δήμαρχος της πόλης.

«Κληρονομεί» μία πόλη, την οποία πολλοί Νεοϋορκέζοι θεωρούν ασφαλέστερη και πιο πράσινη από το 2002 που ανέλαβε τη δημαρχία ο Μπλούμπεργκ.

Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν υποστήριξε δημόσια κάποιον υποψήφιο κατά την 10μηνη προεκλογική εκστρατεία. Μετά την χθεσινή ψηφοφορία, ο Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον κι αν εκλεγεί.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να γίνει η μετάβαση η καλύτερη μετάβαση που έχει πραγματοποιήσει δημοτική αρχή μέχρι σήμερα», διαβεβαίωσε ο Μπλούμπεργκ.

Ο ντε Μπλάζιο, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου, διετέλεσε από το 2010 Συνήγορος του Πολίτη. Πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσιότερων κατοίκων της πόλης με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσχολική αγωγή και για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα μετά το σχολείο.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο Λότα, υποστήριξε ότι οι φορολογικές προτάσεις του ντε Μπλάζιο μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή σημαντικούς εύπορους παράγοντες της πόλης, εταιρείες και τράπεζες.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα