Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και την αναμενόμενη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, καθώς και την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του

2014 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ στις 18:00 τα συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον προϋπολογισμό του 2014.

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός περιορίζεται στο πλαίσιο μιας «μονομερούς εισπρακτικής λογικής», χωρίς να διαθέτει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με άδεια έδρανα

Η συζήτηση στη Βουλή μέχρι το απόγευμα στις 17:00 ήταν υποτονική και με άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα.

Μάλιστα στις 15:30 η απουσία υπουργών και ομιλητών από την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014 υποχρέωσε το Προεδρείο να κάνει ολιγόλεπτη διακοπή.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν υπουργοί προκειμένου να πάρουν το λόγο. Έτσι ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει «ολιγόλεπτο διάλειμμα» μέχρι να έρθει υπουργός.

Λίγο αργότερα το Προεδρείο προέβη σε νέα παραίνεση για την παρουσία των υπουργών στη Βουλή.

Στην Ολομέλεια ήταν μόνο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος έχει μιλήσει από χθες, και ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης επεσήμανε για δεύτερη φορά την απουσία υπουργών. «Δεν θα είναι ωραίο να μιλάνε μεταξύ τους Υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί», υπογράμμισε.

Πρόσπαθειες τόνωσης του ηθικού των βουλευτών απο τον Αν. Σαμαρά

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας και δεδομένης της γαλάζιας γκρίνιας που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τα θέματα της φορολόγησης και των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς είχε το βράδυ της Παρασκευής συνομιλία με βουλευτές του κόμματός του και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τη «Ν», ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας πως ότι οι ειδήσεις από το εξωτερικό είναι θετικές.

Αντιπαράθεση Στ. Παναγούλη – Μ. Κεφαλογιάννη

Οι διαξιφισμοί όμως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν με την πρωινή συνεδρίαση στη Βουλή.

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της επιστρέφει την Ελλάδα στο 1930 και την εποχή της κατοχής, όταν τα νοικοκυριά ζεσταίνονταν με το μαγκάλι.

«Και ενώ 350.000 νοικοκυριά ζούνε σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μόλις προχθές ευαισθητοποιήθηκατε για να βρείτε λύση. Ξέρετε, όμως, κύριοι βουλευτές της Ν.Δ. ότι στα γραφεία σας στη λεωφόρο Συγγρού έχετε να πληρώσετε τη ΔΕΗ από τον Δεκέμβριο του 2012. Κάνατε διακανονισμό για 20 δόσεις, δεν τις πληρώσατε, κάνατε δεύτερο διακανονισμό για 40 δόσεις και σήμερα οφείλετε στη ΔΕΗ περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ, 560.000 ευρώ. Και την ίδια ώρα κόβετε το ρεύμα στον άνεργο και τον μικροσυνταξιούχο που ζει στο Κερατσίνι και στο Πέραμα», σημείωσε ο κ. Παναγούλης.

Επιτέθηκε επίσης προσωπικά στον υπουργό Υγείας επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Γεωργιάδης έψαχνε νύχτα φαρμακοβιομήχανο που έχει σώσει κατ΄ επανάληψη με το βαλάντιό του το κόμμα της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να σας παρακαλέσω να προετοιμαστείτε ψυχολογικά γιατί σε λίγους μήνες θα πρέπει να καθίσετε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του κ. Παναγούλη προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Σήμερα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξετε με την τακτική που ακολουθείτε να μην καε ίτε στο ζέσταμα περιμένοντας να γίνετε κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για την προσωπική επίθεση στον υπουργό Υγείας, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει ανάγκη την υπεράσπισή τους. «Για όσους γράφουν ό,τι γράφουν μια είναι η πραγματικότητα. Μπορούν να γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν. Αρκεί στο τέλος του δρόμου να είναι καλοπληρωτές», ανέφερε.

Ν. Μηταράκης: Βγαίνουμε από την κρίση

«Aρχίζουμε να βλέπουμε τους καρπούς της προσπάθειας του ελληνικού λαού» και «να μπαίνουμε στη μεταμνημόνιο εποχή», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Υπογραμμίζεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών».

Ο Ν. Μηταράκης επέστρεψε σήμερα από την σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία. Εκτίμησε ότι η σύνοδος «σηματοδοτεί μια περίοδο ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου, αυξάνοντας τις δυνατότητες για τους Έλληνες εξαγωγείς» και ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της. Πρόσθεσε δεοι εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 5% στο πρώτο εννεάμηνο του 2013.

Για τις επενδύσεις σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δις ευρώ. «Επενδύσεις εισρέουν σήμερα στην ελληνική οικονομία. Παρουσιάσαμε πρόσφατα 14 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του 1 δις ευρώ», επεσήμανε και ανέφερε την Coca Cola, την Nokia Siemens Networks, την Delhaize. Εκτίμησε ότι «τα θετικά στοιχεία θα πολλαπλασιαστούν το 2014», αλλά επεσήμανε ότι «τις επιπτώσεις της κρίσης που ξέσπασε το 2008 άρχισε να τις βιώνει η κοινωνία το 2010. Όπως τότε, έτσι και τώρα που βγαίνουμε από την κρίση θα χρειαστεί χρόνος για να αισθανθεί η ελληνική οικογένεια αυτά που σήμερα υλοποιούνται».

Ομόνοια ζήτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πιο γερό θεμέλιο για να πατήσει ο τόπος μας σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, είναι ο πρωτογενής τομέας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς, σε αυτή την προσπάθεια για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων της, «να είμαστε όλοι μαζί» και να «έχουμε ομόνοια».

«Η χώρα μας είναι ευλογημένη» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν σε αυτό συντρέχουν η κρατική και η κοινοτική βοήθεια, οι σωστές πολιτικές, το μεράκι και ο αγώνας, όπως και γίνεται, ο τόπος μπορεί να πατήσει γερά στον πρωτογενή τομέα και να σταθεί στα πόδια του.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο κ. Τσαυτάρης επικαλέστηκε το παράδειγμα του τομέα της βαμβακολλιέργειας, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, για να στείλει το μήνυμα ότι οι προοπτικές διαγράφονται λαμπρές. Ανέφερε, ειδικότερα, ότι οι 45.000 βαμβακολλιεργητές της χώρας μας, έφεραν χρήματα πέραν των 900 εκατ. ευρώ, καλλιέργησαν φέτος 2,5 εκατ. στρέμματα βάμβακος περισσότερα από άλλες χρονιές και 800.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας σύσπορου βάμβακος, εκτινάσσοντας τον μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης στο παγκόσμιο ρεκόρ των 322 κιλών.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ένα τέτοιο μέσο παραγωγής σύσπορου βάμβακος» είπε χαρακτηριστικά αλλά συμπλήρωσε ότι για τη σοδειά τους οι παραγωγοί πήραν 400 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστέθηκε η ενιαία ενίσχυση για την βαμβακοκαλλιέργεια, όσο και η συνδεδεμένη ενίσχυση και για την επόμενη ΚΑΠ. «Για αυτό να μην έχουν ποτέ ανησυχίες οι παραγωγοί για τη στήριξή τους» διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Α. Λυκουρέντζος: Η μεσαία τάξη προλεταριοποιείται

«Η μεσαία τάξη προλεταριοποιείται», τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Α. Λυκουρέντζος μιλώντας για τον Προϋπολογισμό του 2014 στη Βουλή.

Ο βουλευτής, που θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «την ώρα που δοκιμάζεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, το κράτος δεν πρέπει να στέκεται ανάλγητο απέναντί τους» αρνούμενο να τους δώσει κοινοτικές επιχορηγήσεις που δικαιούνται.

«Δέστε πόσα κονδύλια θα επιστραφούν» με την λήξη του ΕΣΠΑ, είπε ο Α. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «είναι απόδειξη της αποτυχίας της διοίκησης».

Διακομματική για την αναμόρφωση του Καλλικράτη

Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Καλλικράτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Προανήγγειλε ακόμη ότι θα τεθούν σε εκκαθάριση οι χρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «έγκλημα κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των προσπαθειών και των θυσιών των πολιτών» και πρόσθεσε ότι «οι Βουλευτές που στηρίζουμε την κυβέρνηση σηκώνουμε τεράστιο βάρος και δεν εκχωρούμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανένα».

Σύμφωνα με τον Γ. Μιχελάκη οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών το 2014 θα αφορούν:

-την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Πρόκειται για μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού από Δήμο σε Δήμο.

-εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων που επιβαρύνουν τον φορολογούμενο.

-είσπραξη του φόρου ακινήτων από τους Δήμους. Αντί να επιχορηγείται από το κράτος, ο Δήμος θα εισπράττει το φόρο ακινήτων, είπε ο Γ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας όμως ότι ακόμη «απαιτείται διεργασία και διαβούλευση».

-αλλαγές στον Καλλικράτη. Θα συσταθεί διακομματική επιτροπή.

-χρηματοδότηση κομμάτων: μείωση χρηματοδότησης , διαφάνεια , αυστηροποίηση διαδικασίας, οικονομικός έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή, ηλεκτρονική διασύνδεση πόθεν έσχες κ.α.

-νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

-νέος κώδικα ιθαγένειας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα λύνει το ζήτημα με τα παιδιά που μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.

Γ. Μανιάτης: Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι η τελική προσπάθεια

Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί σύγχρονα μυαλά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, καθώς και ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι φετινός προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός της τελικής προσπάθειας που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το όραμα είναι ο συγχρονισμός του βήματος της χώρας με αυτό των προηγμένων δυτικών κοινωνιών.

Keywords
coca cola, σαμαρας, τσιπρας, στουρναρας, βουλη, ψηφοφορία, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταγμα, προυπολογισμος, υπουργοι, δραγασάκης, νέα, αντ, ειδήσεις, συριζα, ελλαδα, ηλεκτρικος, λύση, δεη, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, καε, δις, nokia, siemens, ηλεκτρονική, Αντωνης Σαμαρας, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, δραγασάκης, βουλευτες, ηλεκτρονική, αντ, αδεια, βημα, ιτε, οικονομια, πλαισιο, το βημα, ωρα, siemens, βοηθεια, βραδυ, βρειτε, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, δημος, δις, δωσει, εδρανα, ευρω, ειπε, εκκαθαριση, επενδυσεις, εποχη, εσωτερικων, ζεσταμα, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, ηθικο, ινδονησια, ομιλια, καε, κυβερνηση, κομμα, λύση, ληξη, λογο, μηνες, μειωση, νυχτα, ξερετε, οικογενεια, οραμα, παιδια, ποθεν εσχες, ρεκορ, ρευμα, συζητηση, σοδεια, σχολειο, συγγρου, φορα, χρονος, ψυχολογικα, ψηφοφορία, αγωνας, coca cola, εξαγωγες, γινετε, χωρα, μυαλα, οπως τοτε, ποδια, θεματα, θετικα, υγειας, ωραιο
Τυχαία Θέματα