Υφεση στη Γαλλία, κίνδυνος στην Ευρωζώνη

Του Δ. Κεμπέ
Δραματικές εκκλήσεις για αναθεώρηση των σχεδίων της Μέρκελ απέναντι στην Ευρωζώνη απευθύνουν ο ένας μετά τον άλλον οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ αλλά και ορισμένοι επιφανείς σύμβουλοί της, αναφέροντας ότι με τη σκληρότητα της πολιτικής που εφαρμόζει πολύ σύντομα η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Μέρα με την ημέρα δε, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά μετά την Ιταλία και την Ισπανία βγαίνει στον… αφρό η Γαλλία, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιστροφής στην ύφεση! Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί τη μετάβαση της δεύτερης οικονομικής δύναμης της «Ζώνης» και τυπικά σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η Γαλλία εξήλθε τελευταία φορά από την ύφεση την άνοιξη του 2009. Η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε, τον προηγούμενο μήνα, τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2012 και περίπου 1,2% το 2013, έναντι 0,4% και 1,7%, αντίστοιχα που εκτιμούσε προηγουμένως. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν παταγωδώς και τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά. Αυτό άλλωστε είπε και ο μεταβατικός Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα σχέδια, καθώς οι καταστάσεις είναι πολύ σοβαρότερες, μόνο που μέχρι στιγμής εκείνος που συμμερίζεται τις θέσεις του, επισήμως, πέραν του Αντ. Σαμαρά είναι ο κορυφαίος καθηγητής Οικονομικών της Γερμανίας και ένας εκ των πέντε «σοφών» που συμβουλεύουν τη Μέρκελ, Πέτερ Μποφίνγκερ.
Μανιφέστο
«Αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης. Ή θα προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση ή η Ευρωζώνη θα διασπαστεί» είπε. Ο Πέτερ Μποφίνγκερ είναι ένας εκ των τριών επιφανών Γερμανών ακαδημαϊκών -οι άλλοι δύο είναι ο φιλόσοφος Γκιούργκεν Χάμπερμας και ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας, Γιούλιαν Νίντα Ρίμελιν- που παρουσίασαν κοινό «μανιφέστο για την Ευρώπη». Οι συντάκτες του μανιφέστου κάνουν λόγο για «παράλληλα σύμπαντα» πολιτικής και αγορών. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για την εμβάθυνση της πολιτικής Ευρώπης με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας «για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής», καθώς και με καλύτερο συντονισμό στην οικονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών, με στόχο να διορθωθούν οι «δομικές ανισορροπίες» στην Ευρωζώνη.
Χωρίς αυτήν την αλλαγή στρατηγικής, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιβιώσει «στη σημερινή της μορφή» εκτιμούν οι συντάκτες του μανιφέστου, οι οποίοι πάντως θεωρούν ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία «κρίση του ευρώ», αλλά με μία «κρίση αναχρηματοδότησης» μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Ο Μποφίνγκερ προειδοποίησε επιπλέον ότι «η Ευρωζώνη οδεύει σε πολύ σκληρή ύφεση».
Η υποβάθμιση
Παρά τις επανειλημμένες διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να οδηγηθεί στην ανάκαμψη, αρκεί να εφαρμόσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αποδεδειγμένα το έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, εν τούτοις οι οίκοι αξιολόγησης παίζοντας τα δικά τους κερδοσκοπικά παιχνί

Keywords
Τυχαία Θέματα