Ξέφραγος… ήλιος

Του ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η φράση… ξέφραγο αμπέλι αναφέρεται συχνά πυκνά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό λόγο. Παλιότερα, η συγκεκριμένη φράση περιέγραφε μια κατάσταση που είχε ξεφύγει… γενικά. Σήμερα έχει να κάνει με την εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών από τα ανατολικά και βόρεια σύνορά μας. Με δεδομένο το γεγονός ότι εν έτει 2012 όλο και περισσότεροι Έλληνες υιοθετούν τη φράση… ας πάει και το παλιάμπελο, προκειμένου να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ, για ζεστό και ξεκούραστο χρήμα, πλέον το «ξέφραγο αμπέλι» αρχίζει και χάνει σημαντικό έδαφος.
Το πρόγραμμα «Ήλιος»

που είχε προωθηθεί και διαφημιστεί, ιδιαίτερα μετά από γερμανικές παραινέσεις (για να απαξιωθεί λίγο μετά από τους Γερμανούς), από τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ –και εκπρόσωπο της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα– Γ. Παπακωνσταντίνου, ήδη έχει βρει έναν πολύ σοβαρό… αντίπαλο. Τους κλέφτες! Η είδηση που προήλθε από το Στρυμονοχώρι Σερρών ακόμα δεν έχει φτάσει στη Γερμανία, διαφορετικά θα είχε προχωρήσει σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση ο Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού πάρκου δεν πίστευε στα μάτια του, όταν, επισκεπτόμενος τη μονάδα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αντίκρισε τη γη… γυμνή, τα τσιμεντένια πέλματα ξερά και τα φωτοβολταϊκά πάνελ να έχουν κάνει φτερά. Έλειπαν τα 176 από τα 220 φωτοβολταϊκά που είχε τοποθετήσει στο πάρκο. Ο ατσαλένιος φράχτης είχε παραβιαστεί από πολλές πλευρές και στη θέση των φωτοβολταϊκών έμειναν μόνο οι τσιμεντένιες υποστηρικτικές βάσεις. Οι επιτήδειοι δράστες κατάφεραν να εισβάλουν στην εγκατάσταση τη νύχτα με φορτηγό και αφού ξεβίδωσαν τα φωτοβολταϊκά πάνελ με ειδικά κλειδιά, έφυγαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, καθώς το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν ήταν σε κατοικημένη περιοχή. Άγνωστη παραμένει η οικονομική ζημία που προκλήθηκε στον ιδιοκτήτη των φωτοβολταϊκού πάρκου. Ενδεικτικά, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημία άνω των 80.000 ευρώ.
Πριν από λίγους μήνες (για να μη νομίζετε ότι αναφερόμαστε σε κάτι… μακρινό), ο Γ. Παπακωνσταντίνου έδινε διαλέξεις και προχωρούσε σε διαβεβαιώσεις για μεγαλεπήβολα σχέδια, επενδύσεις-μαμούθ, όπου ολόκληρη η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε ένα τεράστιο κάτοπτρο που θα μετέτρεπε την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, την οποία θα πουλούσε αργότερα σε Γερμανούς, Ιταλούς, Ελβετούς, μέχρι και Λουξεμβούργους! Ας υποθέσουμε ότι το όραμα του ανύπαρκτου πολιτικά Παπακωνσταντίνου υλοποιούνταν και γέμιζε η Ελλάδα φωτοβολταϊκά και με αυτό τον τρόπο προμήθευε με ενέργεια ολόκληρη την Ευρώπη. Τις πτώσεις στην τάση πώς θα τις δικαιολογούσε; Διότι με τους μισούς Έλληνες (ή αλλοδαπούς) να κλέβουν τα φωτοβολταϊκά από τους άλλους μισούς, οι αυξομειώσεις στο δίκτυο θα θύμιζαν… συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Μετά από χιλιάδες χρόνια, έχοντας δώσει τα «φώτα» στην Ευρώπη και στον κόσμο, μάλλον φαντάζει δύσκολο να το επαναλάβουμε για δεύτερη φορά. Εξάλλου, ακόμα δεν έχουν… ξεπεράσει την πρώτη! Πόσω μάλλον, όταν κάποιοι εκ των έσω, αλλά και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., έχουν φροντίσει την τελευταία
Keywords
Τυχαία Θέματα