Βοσνία: Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές την τρίτη μέρα διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας

Το κτήριο της βοσνιακής προεδρίας στο Σαράγιεβο πυρπολήθηκε νωρίτερα το απόγευμα από τους διαδηλωτές που βρίσκονται για τρίτη μέρα στους δρόμους της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία που ανέρχεται στο 40% αλλά και για την πολιτική «αδράνεια» και «ανικανότητα», ενώ η αστυνομικές αρχές δεν δίστασαν να προχωρήσουν στη χρήση πλαστικών σφαιρών προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές

εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Σαράγιεβο, την οποία λεηλάτησαν και πυρπόλησαν, ενώ άλλοι έσπασαν παράθυρα και πέταξαν μια φωτοβολίδα στο προεδρικό μέγαρο, όπως μετέδωσε η τοπική κρατική τηλεόραση, ενώ δύο οχήματα της αστυνομίας και ένα φυλάκιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο παραδόθηκαν επίσης στις φλόγες.

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξεκίνησαν πριν τρεις μέρες στη Τούζλα, με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης να παραιτηθεί.

Στην πόλη Ζένιτσα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των περίπου 3.000 διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fena. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 20 πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μεταξύ αυτών η Πριέντορ, η Μόσταρ, η Μπάνια Λούκα και η Μπίχατς.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους έπειτα από εκκλήσεις μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, φώναζαν «Κλέφτες!» και «Επανάσταση!», ενώ η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και κάλεσε τους διαδηλωτές να διαπραγματευτούν.

The post Βοσνία: Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές την τρίτη μέρα διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα