Γαλλία: Ο Σαρκοζί καταθέτει σε υπόθεση προμήθειας όπλων σε Πακιστάν και Σαουδική Αραβία

Οι γαλλικές αρχές καλούν τον πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να καταθέσει σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι συμβάσεις των οποίων είχαν υπογραφεί την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Εντουάρ Μπαλαντίρ, και αφορούν την πώληση οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία και

το Πακιστάν.

Η κατάθεση του Νικολά Σαρκοζί κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία από τις αρμόδιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση, ο οποίος θα κληθεί ως «επικουρούμενος μάρτυρας», θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συνοδεύεται από τον δικηγόρο του, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ένας απλός μάρτυρας, ούτε όμως και κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα οι γαλλικές αρχές πρόκειται να εξετάσουν την εμπλοκή ή μη του πρώην προέδρου της χώρας στην οικονομική πτυχή της επίθεσης του Καράτσι. Η επίθεση αυτή, στις 8 Μαΐου 2002, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 ήταν Γάλλοι. Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά το ενδεχόμενο να μην επρόκειτο για επίθεση της Αλ Κάιντα αλλά για επιχείρηση αντιποίνων με αφορμή την απόφαση των γαλλικών αρχών να σταματήσουν να χορηγούν τις προμήθειες που συνδέονταν με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης διατυπωθεί υποψίες ότι η υπόθεση αυτή σχετίζεται και με την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαλαντίρ για την προεδρία της Γαλλίας το 1995. Οι δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει να συγκληθεί το CJR για να εξετάσει τις κατηγορίες σε βάρος του Μπαλαντίρ και του πρώην υπουργού Άμυνας Φρανσουά Λεοτάρ.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Γαλλία: Ο Σαρκοζί καταθέτει σε υπόθεση προμήθειας όπλων σε Πακιστάν και Σαουδική Αραβία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα