«Βλέπει» γερμανικό εκβιασμό με κυβερνητική συμμετοχή

Των ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ – ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας έπνεε μένεα κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο δημοσίως αλλά και στις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις του, όλες αυτές τις ημέρες, μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Διότι είδε, όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες, σ’ αυτήν τη στάση την πλήρη «υποδούλωση των κυβερνώντων στις βουλές των δανειστών».
Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως αν η κυπριακή Βουλή δεν άρθρωνε ένα γενναίο «όχι», όπως έκανε, θα είχαμε να κάνουμε με μια καταστροφική απόφαση, η οποία θα δημιουργούσε σε όλη την Ευρώπη προηγούμενα με βάση τα «τετελεσμένα» της γερμανικής ηγεμονίας.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το Βερολίνο στοχεύει σε γενίκευση της καταστροφικής λιτότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη και μετατροπή των ευρωπαϊκών χωρών σε ειδικές οικονομικές ζώνες με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις απολύτως ανασφαλείς.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για επιχείρηση νεο-αποικιοποίησης των αδύναμων οικονομικά χωρών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου και υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του φυσικού αερίου στην περίπτωση της Κύπρου.
Επιπλέον, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα εντονότερα οικονομικά προβλήματα.
Πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της ευρωζώνης και γι’ αυτό η κίνηση αυτή (σε οποιαδήποτε εκδοχή της) πρέπει αφενός να ματαιωθεί πάραυτα και αφετέρου να ληφθούν γενναία μέτρα ώστε η ζημία που έχει ήδη γίνει να μην καταστεί ανεπανόρθωτη.

Δεν δικαιούται…
Πηγές της Κουμουνδούρου, δίνοντας το στίγμα της οξείας κριτικής απέναντι στη στάση της τρικομματικής κυβέρνησης έλεγαν πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπερψηφίζει μια απόφαση που ουσιαστικά διαλύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θέτει σε τεράστιους κινδύνους το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λεονταρισμοί των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη εναντίον μιας απόφασης που την υπερψήφισε η κυβέρνηση που οι ίδιοι στηρίζουν καταδεικνύει την παντελή αναξιοπιστία των ίδιων και των κομμάτων τους».
Το «όχι» του κυπριακού λαού, όπως έλεγαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους εκβιασμούς της ευρωπαϊκής ηγεσίας και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν επήλθε η ακαριαία καταστροφή όπως εξεβίαζαν οι υπέρμαχοι της απόφασης του Eurogroup, αλλά, αντ’ αυτού, συνεχίζεται κανονικά μια σκληρή διαπραγμάτευση, καταδεικνύουν με σαφήνεια και αναντίλεκτα τα εξής:
- Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Αντιθέτως, υπάρχουν ευρύτατα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ανατροπών, αρκεί να υπάρχουν ισχυρές λαϊκές αντιστάσεις, πολιτική βούληση και σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης, δεν υπάρχει χώρα της ευρωζώνης που να μην αποτελεί συστημικό κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χώρα, όσο μικρή κι αν είναι, διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Το «όχι» του κυπριακού λαού και του κυπριακού κοινοβουλίου απέναντι στον επιχειρούμενο εκβιασμό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά λαϊκών αντιστάσεων σε όλες τις δοκιμαζόμενες χώρες της ευρωζώνης και με αυτή την έννοια διευρύνει κι άλλο τις υπαρκτές δυνατότητες για ανατροπή της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της γερμανικής ηγεσίας, που καταστρέφει πολλαπλώς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες.
- Η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, διπλά έκθετη διότι, αφενός με την ψήφο της στο Eurogroup συμμετείχε στον εκβιασμό του κυπριακού λαού και αφετέρου διότι στις τελευταίες εκλογές εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και έκτοτε συνεχίζει να τον εξαπατά μέχρι σήμερα, είτε διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί μονόδρομων είτε αναπαράγοντας (σε συμμαχία με την κ. Μέρκελ) τους εκβιασμούς και την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού, αντί να προστατεύει τα συμφέροντά του, απαιτώντας να ανατραπεί η αποδεδειγμένα καταστροφική πολιτική της μνημονιακής λιτότητας.

Κοινή οπτική, τεχνικής φύσης διαφωνία

Το κυπριακό δράμα δημιούργησε κινητικότητα στον ελληνικό κομματικό χάρτη. Η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, δεν σηματοδότησε καμιά «εκλεκτή συγγένεια». Πιστοποίησε απλώς την κοινή οπτική των δύο πλευρών του λεγόμενου πατριωτικού τόξου σε μια σειρά θεμάτων.
Καταγράφηκε, άλλωστε, και η τεχνικής φύσεως διαφωνία των δύο, αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του υπουργού Οικονομικών, για τη στάση του στο θέμα της Κύπρου, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Αν στηρίζαμε την πρόταση, θα συσπειρώναμε την κυβερνητική πλειοψηφία και θα προσωποποιούσαμε συνολική κυβερνητική ευθύνη μόνο στον Στουρνάρα» εξηγούσε κορυφαία πηγή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο «Π».

Keywords
Τυχαία Θέματα