Φαύλος κύκλος

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Το γεγονός ότι η Δύση αδυνατεί να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα είναι γιατί στην Τεχεράνη έχουν πλέον… φάει τον γάιδαρο και δεν θέλουν να αφήσουν την ουρά. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς έφτασε έως εδώ η κατάσταση, να εκτοξεύονται απειλές μετά από κάθε συνομιλία και μετά από λίγο καιρό όλα να ξεκινούν από την αρχή. Πώς είναι δυνατόν πάντοτε οι συνομιλίες να καταλήγουν σε έναν φαύλο κύκλο σαν αυτόν που θα λάβει χώρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 4 με 5 Απριλίου. Πολλοί αναλυτές και πρωταγωνιστές θεωρούν ότι το πρόβλημα ξεκίνησε ήδη πριν από πολλές

δεκαετίες, από τότε που εντοπίστηκαν μέσω δορυφόρων οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Ο Όλι Χένονεν, πρώην στέλεχος της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας, αποδίδει την τωρινή κατάσταση στην κωλυσιεργία και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των επιτροπών, που εμπλέκονταν στην επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στο Ιράν εδώ και δεκαετίες. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι από τότε που άρχισαν οι επιθεωρήσεις και οι πρώτες καταδίκες, η επιτροπή ατομικής ενέργειας χρειαζόταν πολλές ημέρες για να τις επικυρώσει. Έναν μήνα χρειαζόταν για να τις στείλει στο συμβούλιο ασφάλειας και το συμβούλιο, με τη σειρά του, άλλον έναν μήνα για να βγάλει την οριστική καταδίκη…
Μέχρι, λοιπόν, να λάβει τέλος η χρονοβόρα διαδικασία, οι Ιρανοί επιστήμονες δούλευαν εντατικά κερδίζοντας πάντα χρόνο. Έτσι, σήμερα, το 2013 το Ιράν είναι σχεδόν πυρηνική δύναμη εξαιτίας της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα η Δύση στις τωρινές συνομιλίες να μην έχει τις λύσεις στα χέρια που είχε πριν από δέκα χρόνια. Αποτέλεσμα τούτων είναι ένας λεκτικός πόλεμος απειλών για την αποκατάσταση του γοήτρου. Καλό, λοιπόν, θα ήταν για τους εμπλεκόμενους Δυτικούς να ασχοληθούν με το Πακιστάν, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι επιστήμονες δίνουν πυρηνική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα, γιατί φαίνεται ότι από αλλού το περιμένουν και από αλλού θα τους έρθει…

Keywords
Τυχαία Θέματα