Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

«Τα δύο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία για να βγει, οριστικά η Ελλάδα από το μνημόνιο, είναι η οριστικοποίηση της δημοσιονομικής επιτυχίας της χώρας, η οποία μείωσε το έλλειμμά της κατά 10 μονάδες και η μη υπονόμευσή της με τη λήψη νέων μη αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος

σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «η Ελλάδα μετά το μνημόνιο».

Αναφερόμενος στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι εταίροι μας έχουν αρχίσει πλέον να μας ακούνε.

«Έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να έχουμε διαρθρωτικά όχι έλλειμμα αλλά πλεόνασμα και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα που μας επιτρέπει να λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει, δεν μπορεί, δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν τα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, το διαθέσιμο εισόδημα, τη ζήτηση», τόνισε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Σχετικά με το αν υπήρχε άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα, από την επιλογή που έγινε, τόνισε ότι με δεδομένες τις συνθήκες, το τεράστιο έλλειμμα και την αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, δεν υπήρχε άλλη λύση. Στην πραγματικότητα, τόνισε, ουδέποτε υπήρξε άλλη λύση από αυτή που επελέγη, παρά τον σκληρό και επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων που ελήφθησαν και οφείλονται, κυρίως, στο γεγονός ότι η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλουν συντηρητικές πολιτικές. Θα μπορούσε, πάντως, τόνισε, το πρόγραμμα να είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό και πιο αργό, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν το επέτρεψαν. Μόνοι μας, πρόσθεσε, δεν θα οδηγούσαμε ποτέ τη χώρα σε τόσο βίαιη και επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ολοκλήρωνοντας, παρατήρησε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι η «απαράδεκτη πολιτικά, οικονομικά και ηθικά ανεργία», ιδίως η ανεργία των νέων και συμπλήρωσε πως είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσιολογικό τρόπο και με μια αναμονή πολυετή.

Keywords
Τυχαία Θέματα