Απεργίες και συλλαλητήρια περικυκλώνουν τη Βουλή

20:18 17/7/2013 - Πηγή: TNSite
Με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις εντός Βουλής ψηφίζεται απόψε το πολυνομοσχέδιο περικοπών. Σε εξέλιξη συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. Με σύνθημα «όχι στις απολύσεις», εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και δήμαρχοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία
Κλαυθμώνος προς τη Βουλή. Στα κάγκελα εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί.

Φωτογραφία: Ορέστης ΣεφέρογλουΝέα συγκέντρωση πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Έξω από τη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, παραμένουν δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο που θέτει σε διαθεσιμότητα δημοτικούς υπαλλήλους. Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος με προορισμό την πλατεία Συντάγματος, συνοδευόμενοι από δημοτικά αυτοκίνητα και μηχανές.

Η επιλογή της πλατείας ως τόπος συνάντησης υπήρξε συμβολική, όπως σημειώθηκε από παρισταμένους, αφού πριν το 1909 εκεί συγκεντρώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ήταν μόνιμοι και με κλαυθμούς παρακαλούσαν να τους επαναπροσλάβουν.

Παραμένει το λουκέτο στους δήμους της χώρας, καθώς οι αλλαγές της κυβέρνησης στο πολυνομοσχέδιο δεν κρίνονται επαρκείς, με αποτέλεσμα δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ απορρίφθηκε από τη Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη. Την πρόταση είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Στην ομιλία του, στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι με τις βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζει η ουσία του νομοσχεδίου και επισήμανε ότι η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κρίνει ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις καθώς έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος, που αφορά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Και υπογράμμισε ότι η γνώμη της Επιτροπής είναι αυτή που θα βοηθήσει την ΚΕΔΕ να ασκήσει προσφυγές, σε περίπτωση που τελικά ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο.

Επισήμανε ότι και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του β' Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε: «Όταν κάποιοι δείχνουν με το δάκτυλο τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες. Αν κάποιοι μιλάνε για προϋπολογισμούς, τότε γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες από 52 δισ. τον Ιανουάριο αυξήθηκαν σε 56 δισ. τον Απρίλιο; Θα πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Πως γίνεται να φταίμε εμείς, όταν δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή; Θα αποδοθούν ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο όταν έχουν πράξει αυτά που έχουν πράξει;»

Ο κ. Ασκούνης έκανε λόγο για χτύπημα κατά του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης και σημείωσε ότι οι δήμαρχοι δεν αρνούνται τον έλεγχο αφού ήδη έχουν 13 ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και πρόσθεσε: «Λέμε ξεκάθαρα όχι στις απολύσεις. Οι αρμοδιότητες είναι χρήσιμες και οι εργαζόμενοι απόλυτα χρήσιμοι».

Οι δήμαρχοι επέδωσαν ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ της προηγούμενης Παρασκευής στον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Αυτή την ώρα οι δήμαρχοι-μέλη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος βρίσκονται συγκεντρωμένοι επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ οι εργαζόμενοι σε δήμους όλης της χώρας, κυρίως δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες επί της λεωφόρου Αμαλίας. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να παραμείνουν ως αργά το βράδυ, οπότε θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Την Τρίτη χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν εναντίον του πολυνομοσχεδίου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα