«Βάφτισαν» τα άλογα… βόδια!

Η «φτώχεια» τρώει την ποιότητα στα τρόφιμα ισχυρίζονται ορισμένοι. Όμως, είναι απλώς ισχυρισμός. Δεν φταίει ούτε η κρίση, ούτε η ποιότητα χάνεται στην Ελλάδα της κρίσης. Διάσημες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με χιλιάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ευρώπη «πιάστηκαν» να διακινούν μπιφτέκια βοδιού, φτιαγμένα σε μεγάλο ποσοστό από κρέας αλόγων! Παιδικές αλυσίδες φτιάχνουν γωνίες πορνό για να συμβάλουν έτσι με τις «δυνάμεις» τους στη μείωση των περιπτώσεων εγκυμοσύνης σε

μικρές ηλικίες. «Είναι αδιανόητη η αύξηση των αμβλώσεων σε κορίτσια ηλικίας 14 και 15 ετών» μας είπε μαιευτήρας κεντρικού μαιευτηρίου…
Οι μηχανισμοί ελέγχου ατονούν, οι ανεξάρτητες αρχές απλώς υπολειτουργούν εσκεμμένα, επειδή κάνουν πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα ή επειδή δεν έχουν συμφέροντα και οι καταναλωτές δεν έχουν προστασία.
Στην Ελλάδα της κρίσης, το ενδιαφέρον όλων –κυβέρνησης, εμπόρων και καταναλωτών– θα πρέπει να στρέφεται καθημερινά και αποκλειστικά σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά, στο κόστος των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναζητάμε «πού είναι το πιο φθηνό», αλλά οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να εγγυηθούν πλήρως για την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, αλλά η φτώχεια, που «χτυπάει κόκκινο» λόγω της παρατεταμένης κρίσης, «ευνοεί» τα εγκλήματα στην αγορά και τους κερδοσκόπους. Με λίγα λόγια, μιλάμε για σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων, γεγονός που δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα για την υγεία των καταναλωτών.
Το θέμα επιχειρεί να αναδείξει η ιστοσελίδα toxrima.gr, που μόνο στην εβδομάδα που πέρασε διαπίστωσε όσα θα διαβάσετε παρακάτω και τα σημειώνουμε «κομψά». Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ΕΦΕΤ, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούσε τις αρμόζουσες προδιαγραφές κατάψυξης προϊόντων. Έτσι, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκαν τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, τα οποία οι εργαζόμενοι τα είχαν αποψύξει και εν συνεχεία επανακαταψύξει, παρουσιάζοντας έτσι μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες.
Το σκάνδαλο αυτό, που πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ, γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αν σκεφτεί κανείς πόσο κοστολογεί ο ΕΦΕΤ το συγκεκριμένο παράπτωμα, το οποίο στο εξωτερικό θα μπορούσε να βάλει μέχρι και λουκέτο στο συγκεκριμένο κατάστημα. Εδώ, όμως, είναι Ελλάδα και η προβλεπόμενη ποινή αναλογεί σε πρόστιμο 4.000 ευρώ! Άραγε, με ποιο κριτήριο το αρμόδιο θεσμικό όργανο αξιολογεί ότι η υγεία μας και η υγεία των παιδιών μας, που μπορεί να γεύτηκαν τα «υγιεινά» προϊόντα της συγκεκριμένης αλυσίδας, αξίζει αυτό το ποσό;
Μέσα στην ίδια εβδομάδα, το «toxrima.gr» εντόπισε εταιρεία catering, η οποία, μεταξύ άλλων, λειτουργεί κυλικεία σε αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, καθώς και σε σταθμούς του Οργανισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία, και ειδικότερα το υποκατάστημα που λειτουργεί στην Αθήνα, σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη κοινοποίηση από τον ΕΦΕΤ, δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Ο ΕΦΕΤ, μετά τη διενέργεια ελέγχων που έκανε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, διαπίστωσε ότι στη μονάδα της στη Λάρισα διαθέτει μη ασφαλή προϊόντα, και για αυτόν τον λόγο της επέβαλε το τεράστιο πρόστιμο των… 5.000 ευρώ, ενώ στο υποκατάστημα των Αθηνών, όπου υπάρχουν οι ψυκτικοί θάλαμοι, δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας!
Μόνο με θέατρο του παραλόγου φαντάζουν όλα αυτά –όπως και το ύψος των προστίμων που της επιβλήθηκαν– με θύμα ακόμη μία φορά τον ανυποψίαστο καταναλωτή.

Χωρίς άδεια
Η κατάσταση φτάνει στα επίπεδα του τραγέλαφου στον ΟΣΕ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι τα κυλικεία μεγάλου μεταφορικού οργανισμού λειτουργούν χωρίς… άδεια; Ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού, στο οποίο απευθυνθήκαμε, μάς είπε ότι ερευνάται αν ο ενοικιαστής καταβάλλει τα μισθώματα κανονικά και όχι αν έχει άδεια λειτουργίας!
Πώς μπορεί να απαντήσει κανείς στα παρακάτω ερωτήματα: Αφού τα κυλικεία δίδονται, υποτίθεται, με διαγωνισμό, ποια δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι; Είναι φερέγγυοι οικονομικά; Και αν χτυπήσει» τον διαγωνισμό το καρτέλ του Εσκομπάρ, για να έχει και εξασφαλισμένη πελατεία, θα τον πάρει; Αν τα κυλικεία διαθέτουν κρέατα αλόγου ή αβγά άρρωστων βατράχων και προκληθεί ομαδική δηλητηρίαση, τι θα συμβεί ως προς τις ευθύνες; Πόσο θα πληρώσει ο κρατικός οργανισμός, δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι, για αποζημιώσεις των θυμάτων;
Βεβαίως, για να μην αδικούμε τον ΕΦΕΤ, πρέπει να επισημάνουμε ότι έσπευσε να μας ενημερώσει εγκαίρως(…) ότι στην Ελλάδα δεν διατίθενται βοδινά μπιφτέκια από κρέας αλόγου! Αυτό είναι το νέο σκάνδαλο που σοκάρει την Ευρώπη. Οι απατεώνες κατάφεραν να διαθέσουν μέσω πασίγνωστων αλυσίδων, όπως οι Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland, βοδινά μπιφτέκια, τα οποία όμως είχαν κρέας αλόγου σε μεγάλο ποσοστό! Ακόμα ψάχνουν να βρουν ποια άλογα θανατώθηκαν, πότε, πώς, πού κ.λπ.

Ελεγκτικές υπηρεσίες με κενά στο προσωπικό

Επειδή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ο ΕΦΕΤ και πιθανόν η πολιτική ηγεσία που τον ελέγχει κάνουν καλά τη δουλειά τους, το ερώτημα που απευθύνουμε είναι συγκεκριμένο και εύκολα μπορεί να απαντηθεί: Υπάρχει διασύνδεση του ΕΦΕΤ με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς; Διότι, το δικό μας ρεπορτάζ κάνει λόγο για προϊόντα που ανακλήθηκαν στη Γερμανία και την Αυστρία και που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν διακινηθεί και στην Ελλάδα. Και ο φορέας μάλλον δεν είχε καμία ενημέρωση. Στο πρόβλημα αυτό θα προσθέσουμε το μεγάλο θέμα που ανοίγει με τους ελέγχους στα τρόφιμα και το κατά πόσο υπάρχει η υποδομή για να γίνουν σωστά οι έλεγχοι.
Η Μαρία Μπόρη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, εδώ και καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ενώ επισημαίνει το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, η απουσία ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη διενέργεια ελέγχων προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να αποβεί καταστροφική τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την απρόσκοπτη συνέχεια των εξαγωγών μας.
Σήμερα, όπως δήλωσε (στο «xrima.gr») η κυρία Μπόρη, στις διάφορες κτηνιατρικές υπηρεσίες, λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων, υπηρετούν περίπου 700 κτηνίατροι από 1.200 που ήταν πριν από δύο χρόνια, αριθμός που, όμως, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των διαφόρων υπηρεσιών (κεντρικός οργανισμός υπουργείου, ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις Περιφερειών).
«Το πρόβλημά μας είναι η ελλιπής στελέχωση. Χωρίς επιστημονικό προσωπικό δεν μπορεί να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν βασικά προγράμματα ελέγχων, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει ως απαραίτητα» σημειώνει η Μ. Μπόρη. Επιπλέον, τονίζει ότι ξεχασμένες ασθένειες έχουν επανεμφανιστεί «δυναμικά» στο προσκήνιο. Ειδικότερα, η κ. Μπόρη αναφέρει ότι κρούσματα λύσσας, η οποία παρέμενε αδρανής για τουλάχιστον 40 χρόνια, χτύπησε στη Βόρεια Ελλάδα με έντεκα κρούσματα, έξι στο Κιλκίς και άλλα έξι στην Πέλλα, την Κοζάνη και την Καστοριά.
Αυτό είναι ένα μόνο γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη εντατικών ελέγχων και την απαίτηση για επαρκή στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών τονίζει η κυρία Μπόρη.
Το επιμύθιο είναι το προφανές! Στην Ελλάδα του 2013 «η φτώχεια δεν τρώει απλώς τον παρά», αλλά καταπίνει ακόμη και τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, και μάλιστα για τα πιο πληβειακά κοινωνικά στρώματα, που ρίχνουν όσο μπορούν το «κόστος διαβίωσής τους». Είναι ευθύνη του κράτους να διαπιστώσει τις διαστάσεις και τα όποια παρακλάδια του προβλήματος και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προασπίζοντας τους καταναλωτές σε μια εποχή που σίγουρα η ποιότητα δεν μπορεί να είναι η προτεραιότητά τους.
Στην προσπάθεια αυτή θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις στρεβλώσεις και να περιμένουμε τις ανάλογες «θεσμικές» απαντήσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα