Το ΥΠΕΣ μετράει τους υπεράριθμους στους ΟΤΑ!

Αντιδράσεις προκαλεί η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου που απεστάλη στους δημάρχους της χώρας και αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα από κάθε ΟΤΑ.

Το υπουργείο καλεί τους δημάρχους να απαντήσουν αν συμφωνούν με τα στοιχεία ή έχουν υπάρξει μεταβολές που πρέπει να συμπεριληφθούν.

Συνολικά σε όλη τη χώρα ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τις 3708 υπαλλήλους, αν και το υπουργείο υπολογίζει ότι αυτός θα καλυφθεί μέσω της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας. Ήδη,

την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, με μοναδικό θέμα συζήτησης την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη».

Για την καταγραφή των θέσεων εργασίας που πλεονάζουν εξετάσθηκαν ο πληθυσμός του κάθε δήμου, ο αριθμός εργαζομένων, η οικονομική ευρωστία του, το κόστος μισθοδοσίας του Δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας ανά κάτοικο και τέλος η ιδιαιτερότητα του κάθε Δήμου (πχ αν είναι ορεινός ή νησιωτικός). Οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 6000 κατοίκων εξαιρέθηκαν.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου υπολογίστηκαν από το άθροισμα των τακτικών και των εκτάκτων υπαλλήλων των Δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο «ο λόγος που τους οδήγησε στο να συμπεριλάβουν στο μοντέλο τους όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο Δήμο είναι ότι η αξιολόγηση μόνο του τακτικού προσωπικού θα απέφερε στρέβλωση στα αποτελέσματα της εφαρμογής λόγω του ότι υπάρχει άνιση κατανομή μεταξύ τακτικού και εκτάκτου προσωπικού σε αρκετούς Δήμους».

Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ. Στην απογραφή Γρηγοράκου δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Οι δήμοι με πλεονάζον προσωπικό,

Σύμφωνα με την μελέτη της περίφημης Επιτροπής Ραπακούλια, πλεονάζον προσωπικό έχουν μεταξύ άλλων:

Δ. Αθηναίων: 665 άτομα

Δ. Νίκαιας – Ρέντη: 113

Δ. Καλλιθέας:71

Δ. Νέας Ιωνίας: 61

Δ. Πειραιά: 50

Δ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού: 40

Δ. Πεντέλης: 28

Δ. Ηλιούπολης: 12

Δ. Σαρωνικού: 12

Η επιστολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου,

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.

Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

1. Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται.

2. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.

3. Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.

Προσβλέποντας στην συνεργασία σας για να έχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρακαλώ δεχτείτε κ. Δήμαρχε τους θερμούς χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για χρόνια πολλά και ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Λεωνίδας Γρηγοράκος

The post Το ΥΠΕΣ μετράει τους υπεράριθμους στους ΟΤΑ! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα