Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των τελών κυκλοφορίας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Με δύο νέα φορολογικά νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μετά το Πάσχα, θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η καταβολή «αναλογικών» τελών κυκλοφορίας,

καθώς και η μείωση του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης και του φόρου πολυτελείας.

Το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας θα βασίζεται στα «αναλογικά τέλη». Οι ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, θα μπορούν να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που θα κινείται το όχημα. Αν γιά παράδειγμα κυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους για χρονικό διάστημα ενός μήνα, θα πληρώσουν στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του 2014. Στην περίπτωση αυτή, χρονικό διάστημα κυκλοφορίας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε ένα μήνα θα θεωρείται ολόκληρος μήνας, ενώ αντίθετα χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επόμενος στόχος είναι να νομοθετηθούν διατάξεις με τις οποίες θα επέρχονται μειώσεις στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης όλων των Ι.Χ. αυτοκινήτων και στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. Η μείωση προτείνεται να είναι τουλάχιστον 30%, αλλά η τρόικα πιέζει για μικρότερη μείωση (10–15%). Υπάρχει πρόταση η διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014 για να προσέλθουν άμεσα οι ιδιοκτήτες στα εφορίες και να προβούν σε άρση ακινησίας, ώστε να εισπράξει από φέτος επιπλέον έσοδα το Δημόσιο. Αν ισχύσει η μείωση των τεκμηρίων για τα Ι.Χ. κατά 30% και κατά συνέπεια του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης για Ι.Χ. από 1.929 κ.ε. και άνω, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης, τότε το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. από 8.800 ευρώ θα μειωθεί στις 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να καταβάλλουν ένα «συμβολικό» τέλος και οι ιδιοκτήτες οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, οι οποίοι σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών.

The post Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα