Στουρνάρας: Τα οριζόντια μέτρα εξάντλησαν τις δυνατότητές τους

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), «Τουρισμός & Ανάπτυξη», προχώρησε σε μια αισιόδοξη εκτίμηση της ύφεσης. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών, «βλέπει» υποχώρηση της ύφεσης «ενδεχομένως κοντά στο 3%» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω και της σημαντικής συμβολής του τουρισμού.

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε,

παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο 3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά με την πορεία του τουρισμού φέτος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια». Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, «η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς, ως Πολιτεία, πρέπει να προάγουμε το επενδυτικό κλίμα και να εξαλείψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, τον νόμιμο ανταγωνισμό, αλλά και να προστατέψουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η επεξεργασία ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα, η οριοθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε μια δεκαετία από σήμερα και η βέλτιστη συνδρομή του Κράτους στην πορεία αυτή».

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα «εξάντλησαν τις δυνατότητές τους. Θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

«Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους…», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

«Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσαρμογή στα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα, το αρχικό μέγεθος των οποίων συνέβαλε καταλυτικά στο ξέσπασμα της κρίσης”, ανέφερε ακόμη ο Γιάννης Στουρνάρας. «Πέρυσι τέτοιον καιρό είχαμε 3.7 δισ. έλλειμμα, σήμερα πλέον έχουμε πλεόνασμα (1.6 δισ. ευρώ) και στο τέλος του έτους, περιμένουμε το ισοζύγιο να είναι περίπου μηδενικό, όπως και για το 2014», ανέφερε δήλωσε χαρακτηριστικά.

The post Στουρνάρας: Τα οριζόντια μέτρα εξάντλησαν τις δυνατότητές τους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα