Στουρνάρας: «Δεν είναι στο τραπέζι» μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Δεν είναι στο τραπέζι» μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στον τ/σ Mega.

Παρόλα αυτά ο ΥΠΟΙΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, παραδεχόμενος ότι πέρυσι σε μεγάλο ποσοστό

δεν εισπράχθηκε.

«Ίσως τα κριτήρια δεν ήταν σωστά, για αυτό και αρχίζουμε να το κοιταμε», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Πάντως, ουσιαστικά απέκλεισε μείωση του ΕΦΚ, παρά το «παράθυρο» που άνοιξε χθες με σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε χθες στον τ/σ ΑΝΤ1 πως «οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο».

Εξηγώντας γιατί αποκλείει μείωση του ΕΦΚ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι ίδιοι «για να πατάξουμε το λαθρεμπόριο». «Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε, «δύσκολα βλέπω ουσιαστική μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί θα ξανανοίξει η πόρτα για το λαθρεμπόριο».

«Σταθμίζουμε το κοινωνικό κριτήριο για την άρση της αναστολής πλειστηριασμών»

Ερωτηθείς σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Το μελετούμε με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία για αυτούς που πραγματικά δεν εχουν να πληρώσουν».

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι ο άνεργος και ο φτωχός δεν θα πληρώσει, τονίζοντας ωστόσο ότι όσοι έχουν χρήματα και είναι κατά σύστημα κακοπληρωτές θα πάψουν να προστατεύουνται από τον νόμο.

«Σταθμίζουμε και το κοινωνικό κριτήριο, αλλά σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περιουσία και είναι κατά σύστημα κακοπληρωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως δεν πρέπει να «σταματήσει τελείως η στεγαστική πίστη» και εκτίμησε πως «θα δημιουργηθεί μείζων κρίση αν οι τράπεζες σταματήσουν να δίνουν δάνεια για κατοικίες».

«Δουλεύουμε πυρετωδώς για αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ»

Όσον αφορά τη φορολόγηση τον ακινήτων, ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πειστούν πως ο ενιαίος φόρος θα έχει υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας.

«Δουλεύουμε πυρετωδώς ώστε να έχουμε νέο δικαιότερο φόρο», είπε μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή προς το τέλος Σεπτεμβρίου και ερωτηθείς αν το 2013 είναι η τελευταία χρονιά που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν «χαράτσι», απάντησε καταφατικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα