Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Λαυρεντιάδης για τα πρόστιμα από την ΤτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ζητώντας την ακύρωση των 12 προστίμων ύψους 135.000 ευρώ, που του επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν μετά από πόρισμα της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς

φέρεται ως πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Proton να άσκησε ανεπαρκή εποπτεία επί των υπαλλήλων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της επίμαχης Τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από την τραπεζική νομοθεσία.

Ο επιχειρηματίας κρατείται για την υπόθεση Proton Bank καθώς φέρεται να χορήγησε επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι η απόφαση επιβολής προστίμων είναι αντισυνταγματική γιατί δεν κλήθηκε να αναπτύξει τις απόψεις του, ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομολογία του ΣτΕ η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη αρχή και οι συνεδριάσεις της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων πρέπει να διεξάγονται δημόσια. Για το λόγο αυτό έπρεπε να είχε κληθεί να παρέχει εξηγήσεις σε δημόσια συνεδρίασης της επίμαχης επιτροπής.

Ακόμη, ο κ. Λαυρεντιάδης επισημαίνει ότι η δίκη για τα πρόστιμα δεν είναι δίκαιη, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα