Στη Νότια Κορέα ο Ομπάμα – Νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζει η Πιονγκγιάνγκ

Στη Νότια Κορέα έφτασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συνομιλήσει με την ηγεσία της Σεούλ για τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πραγματοποίηση μίας τέταρτης πυρηνικής δοκιμής.

Μάλιστα, με συνέντευξή του σε νοτιοκορεατική εφημερίδα, ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ να μην προχωρήσει στην πυρηνική δοκιμή, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αυστηρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Η Νότια Κορέα είναι ο δεύτερος σταθμός της

περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην Ασία, καθώς αρχικά επισκέφτηκε την Ιαπωνία και τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα, φθάνοντας στη Σεούλ, αναφέρθηκε στη ναυτική τραγωδία που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες τη Νότια Κορέα. «Ξέρω πως η επίσκεψή μου τώρα πραγματοποιείται ενώ οι Νοτιοκορεάτες βρίσκονται σε πένθος και η επίσκεψή μου θα είναι μια ευκαιρία για να εκφράσω τη συμπάθεια του αμερικανικού λαού», ανέφερε.

Για τέταρτη πυρηνική δοκιμή ετοιμάζεται η Βόρεια Κορέα

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό κέντρο μελετών του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, εξειδικευμένο στην παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας, προειδοποιεί ότι η Πιονγκγιάνγκ «μοιάζει» να προετοιμάζεται για μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες και οι οποίες δείχνουν δραστηριότητα στην εγκατάσταση Πούνγκιε-ρι, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές της Βορείου Κορέας, δραστηριότητες, που συνδέονται «πιθανόν με την προετοιμασία μιας νέας έκρηξης».

Μάλιστα, η Νότια Κορέα είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα πως εντόπισε στην ίδια εγκατάσταση ενδείξεις προετοιμασιών για μια πυρηνική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη 48ωρη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων δείχνει μια επανάληψη των δραστηριοτήτων (οχήματα, μεταφορά υλικού) κοντά στις εισόδους δύο σηράγγων όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες υπόγειες δοκιμές, προσθέτει το ινστιτούτο στον ιστότοπό του, 38 North.

Στις εικόνες είναι επίσης ορατά οχήματα διοίκησης και ελέγχου που φαίνεται πως εξασφαλίζουν τις επικοινωνίες ανάμεσα στην εγκατάσταση και άλλες υποδομές.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις πυρηνικές δοκιμές: τον Οκτώβριο 2006, το Μάιο 2009 και το Φεβρουάριο 2013, δοκιμές απαγορευμένες από τον ΟΗΕ και οι οποίες οδηγούν κάθε φορά σε ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων.

Ο ιστότοπος 38 North υπενθυμίζει πως το Φεβρουάριο του 2013 η ενίσχυση των δραστηριοτήτων είχε σημειωθεί δύο με τρεις ημέρες πριν από την έκρηξη. «Δεν γνωρίζουμε αν η Βόρεια Κορέα θα ακολουθήσει το ίδιο χρονοδιάγραμμα», υπογραμμίζεται από τον ιστότοπο.

Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι όσον αφορά την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή στη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα. Ορισμένοι εκτιμούν πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα διακινδυνεύσει την οργή της Κίνας, που είναι σύμμαχός της.

The post Στη Νότια Κορέα ο Ομπάμα – Νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζει η Πιονγκγιάνγκ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα