Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Άκη

Το Τριμελές Εφετείο θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του μίτου που οδηγεί στις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο «σκαμνί» του δικαστηρίου θα καθίσουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και άλλοι 18 εμπλεκόμενοι (από τους 21 που διώκονται) με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το σκάνδαλο με τις υπέρογκες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων (TOR-M1 και υποβρύχια). Το βούλευμα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη βαριά καταδίκη του προφυλακισμένου πρώην υπουργού

σε οκταετή κάθειρξη για αδικήματα υποβολής ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες». Με το υπ’ αριθμ. 545/2012 βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο διαφοροποιείται έως ένα βαθμό από την εισαγγελική πρόταση του Παναγιώτη Καραγιάννη και αφαιρεί από το αρχικό κατηγορητήριο την επιβαρυντική περίσταση της σύστασης συμμορίας. Παράλληλα, απαλλάσσει δύο εκ των κατηγορουμένων την Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της συζύγου του πρώην υπουργού, και τον Ευτύχιο Ατσοπάρδη, εκπρόσωπο της εταιρείας «Bluebell», καθώς κρίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθούν σε δίκη.
Ειδικότερα, με το βούλευμα μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων να δικαστούν και οι εξής: Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανιτίδης, Νίκος Καρατζάς, Γιώργος Κωνσταντάτος. Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας «από αρχές του 1998 μέχρι το 2010 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος από κοινού με άλλους και ενεργώντας κατ’ επάγγελμα τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Το παρασκήνιο των κρίσεων

Αλλάζουν οι τρεις στους τέσσερις αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, και δέχτηκε τη σχετική εισήγηση του ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλου. Παραμένει μόνο ο στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ αντικαθίστανται οι αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Οι νέοι αρχηγοί είναι: Α/ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, Α/ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Η απόφαση για αποστρατεία του Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη και του Α/ΓΕΑ Δ. Τσαντηράκη ήταν μάλλον αναμενόμενες. Ήταν επιλογές του Π. Μπεγλίτη, που είχαν προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Για τον Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη το κλίμα ήταν κακό εξαιτίας και μιας συνέντευξής του, που αναφερόταν στο πεσμένο ηθικό του προσωπικού των Ε.Δ. λόγω οικονομικής εξαθλίωσης.
Ο νέος Α/ΓΕΝ, Β. Αποστολάκης, ήταν υπασπιστής του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε αποστρατευθεί και επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία επί υπουργίας Βενιζέλου, ο οποίος και επέμεινε να γίνει αρχηγός του Ναυτικού.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος έμεινε στη θέση του, γιατί γενικά υπάρχει θετική αντίληψη ως προς την παρουσία του και το έργο του από την κυβέρνηση, παρότι και αυτός είχε τοποθετηθεί επί υπουργίας Π. Μπεγλίτη. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, και ο Δ. Αβραμόπουλος έχουν εκφραστεί θετικά για τον στρατηγό Κωσταράκο, κάτι που μάλλον «μέτρησε» για να παραμείνει στη θέση του, ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένονται σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Χρήστος Καπούτσης

ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΡΑΗΛΗΠΑ: Άρχισε μεγάλη κοινή άσκηση των Πολεμικών Ναυτικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προγραμματισμένη ετήσια άσκηση «Noble Dina». Πρόκειται για δεκαπενθήμερη κοινή άσκηση μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν και εναέρια μέσα και η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι η εν λόγω άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των τριών χωρών σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοία.
Η κοινή άσκηση «Noble Dina» αποτελεί μέρος της συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού με άλλες ναυτικές δυνάμεις που έχει ως στόχο την προαγωγή των σχέσεων συνεργασίας.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της αεροναυτικής άσκησης είναι η περιοχή στην οποία εξελίσσεται, δηλαδή αυτή της Ν.Α. Μεσογείου, καλύπτοντας όλη τη θαλάσσια έκταση που βρίσκεται μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Μεγίστης, σε ένα «καυτό» δηλαδή τρίγωνο, όπου η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα