Πολεμική ετοιμότητα Κιέβου-Μόσχας εν όψει του δημοψηφίσματος στην Κριμαία – Νεκρός διαδηλωτής στο Ντόνετσκ

Συνεχείς είναι οι αμφίδρομες προειδοποιήσεις για αντίποινα και επιβολή κυρώσεων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, εν όψει του επικείμενου δημοψηφίσματος της Κριμαίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, βάσει του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί η προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Περίπου 8.500 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με

την Ουκρανία, με τη συμμετοχή μονάδων πυροβολικού και εκτοξευτήρων πυραύλων, τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Η Μόσχα αυξάνει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στέλνοντας έξι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τρία μεταγωγικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Bobruisk στη Λευκορωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία άνοιξαν πυρ κατά αναγνωριστικού αεροσκάφους, στην περιοχή κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση το Κίεβο τονίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο συμβάν σε διάρκεια πέντε ημερών. Το αεροσκάφος εκτελούσε περιπολία νωρίς το απόγευμα όταν «από μια θέση της ρωσικής συνοριοφρουράς κοντά στο Αρμιάνσκ υπήρξαν σφοδρά πυρά από ένα ΤΟΜΠ» αναφέρει η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ δεν διευκρινίζεται κατά πόσο το αεροσκάφος που υπέστη ζημιές ήταν άοπλο.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και κυβερνητικών διαδηλωτών στο Ντόνετσκ ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σύμφωνα με ιατρικό κέντρο της περιοχής που επικαλείται το Reuters

One killed in clashes between rival Ukrainian demonstrators in Donetsk: local health department

Reuters World (@ReutersWorld) March 13, 2014

Στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας σημειώθηκαν συγκρούσεις το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε φιλορώσους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ουκρανικές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να φυγαδεύσουν τους διαδηλωτές υπέρ της ουκρανικής ακεραιότητας σε λεωφορεία με αποτέλεσμα οι φιλορώσοι διαδηλωτές να προχωρούν σε αποκλεισμό των οχημάτων.

Ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα στη Λευκορωσία υπό την απειλητική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολή

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν» στη χώρα του, ωστόσο πιστεύει πως οι διεθνείς προσπάθειες θα δώσουν ένα τέλος στην «επίθεση» της Μόσχας και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε έναν πόλεμο, είτε στην Κριμαία είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» τόνισε ο Τουρτσίνοφ , προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη τη δημιουργία Εθνοφρουράς, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι 60.000 άνδρες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την κατοχή της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.

Ουκρανία: Εγκρίθηκε η δημιουργία Εθνοφρουράς- «ΝΑΙ» στην βαθύτερη ολοκλήρωση με την ΕΕ

Παράλληλα Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, πιέζουν σε διπλωματικό επίπεδο τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Κριμαία και να εισέλθει σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία απειλώντας με κυρώσεις, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διπλωματική ρητορική της Μόσχας, που κάνει λόγο για ανάλογα αντίποινα.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει με ψήφισμα τις ρωσικές ενέργειες στην ΚριμαίαΗ Ρωσία θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον των ΗΠΑ και ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

The post Πολεμική ετοιμότητα Κιέβου-Μόσχας εν όψει του δημοψηφίσματος στην Κριμαία – Νεκρός διαδηλωτής στο Ντόνετσκ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα