Πυρά της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2014

Με σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η οποία κυρίως επικεντρώνεται στην ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, ξεκίνησε το απόγευμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι αιχμές του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών προς τη ΝΔ, Φίλιππου Σαχινίδη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το πλεόνασμα

που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2013 «δεν υπήρξε το αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, όπως επιχειρούν κάποιοι συνάδελφοι να πουν, πολύ περισσότερο που οι δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η χώρα είχε και άλλες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής του 2009 είναι δημόσια καταγεγραμμένες. Όπως και οι μηδέποτε δοκιμασθείσες αλλά φερόμενες ως εναλλακτικές προτάσεις, που κωδικοποιήθηκαν ως «Ζάππεια».

Και ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε σε τυχόν νέα μέτρα υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές εισοδήματος και αύξηση φορολογικών βαρών ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε « Ας μην τάζουν κάποιοι τον παράδεισο όταν η απόσταση από την κόλαση δεν είναι ακόμη ασφαλής».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, παρότι υπεραμύνθηκε της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση και την επίτευξη των οικονομικών στόχων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα αντοχές της κοινωνίας τονίζοντας ότι οι φόροι στα ακίνητα είναι δυσβάσταχτοι και σημειώνοντας ότι τα όρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί. Για θριαμβολογία επί ενός προϋπολογισμού που είναι «στον αέρα», μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης μιλώντας για τον Προϋπολογισμό του 2014 και κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα προϋπολογισμός «υπό αίρεση και υπο ριζική αναθεώρηση» ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει κείμενο με νέα μεγέθη».

Μάλιστα επεσήμανε ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υιοθετεί τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε ως «σκληρά ταξικές» τις πολιτικές που επιβάλλονται και «φοροληστρικές» τις επιβαρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επιβάλει νέα μέτρα, τα οποία μέχρι τότε θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, προχώρησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς χαρακτηρίζοντας τον συζητούμενο προϋπολογισμό του 2014 «προσωρινό», καθώς δεν έχει την έγκριση των δανειστών και της τρόικας.

Για προϋπολογισμό καταστροφής και μιζέριας έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί από την τρόικα και «νύχτα θα φέρει νέες αλλαγές».

Για «σφιχτό προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους» έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη υποστηρίζοντας ότι «συντάχθηκε υπό το άγχος τόσο της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2014». Σημείωσε δε, ότι βασικό πρόβλημα του προϋπολογισμού «είναι η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών κρίσιμων θεμάτων», όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η αναπτυξιακή διάσταση και τα μέτρα κοινωνικής επανόρθωσης των επιπτώσεων.

The post Πυρά της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2014 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα