Ψάχνουν σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ

Η υπονόμευση του Πάνου Καμμένου και οι βολές από γνωστούς-άγνωστους κομματικούς κύκλους προς κορυφαίους βουλευτές προβληματίζουν το εσωτερικό του κόμματος

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Με το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει και τη Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται με εσωτερικούς τριγμούς λόγω της φυλάκισης Μιχαλολιάκου και τις αρχηγικές βλέψεις Κασιδιάρη,

υψηλόβαθμα στελέχη των ΑΝΕΛ θεωρούν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται το κόμμα για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Ο κεντρικός σχεδιασμός της Χαροκόπου έχει ως αιχμή του δόρατος τη σύμπτυξη αντιμνημονιακών συνδυασμών όπου κρίνεται αναγκαίο και δεν αποκλείει κατά τόπους συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι στο πνεύμα κεντρικής πολιτικής συμφωνίας.

Για τον λόγο αυτόν, ο Πάνος Καμμένος σκέφτεται να ρίξει στη μάχη κορυφαία κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη. Τα σενάρια για την Περιφέρεια Αττικής έχουν δύο μνηστήρες, τον Γιάννη Δημαρά και τον Νότη Μαριά. Ο πρώτος έκανε την έκπληξη το 2010 και θεωρούν ότι μπορεί να την ξανακάνει, εξασφαλίζοντας ίσως και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, θεωρούν ότι και ο κ. Μαριάς μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή αντιμνημονιακή υποψηφιότητα μετά την πολύ καλή παρουσία του στη Βουλή και να συσπειρώσει το αντιμνημονιακό τόξο. Για τον Δήμο Αθήνας παίζει δυνατά τόσο η Ελενα Κουντουρά όσο και ο Τέρενς Κουίκ. Η κ. Κουντουρά, ωστόσο, φαίνεται να καλοβλέπει περισσότερο το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ο κ. Κουίκ δεν φαίνεται αδιάφορος. Στο μεγάλο λιμάνι ερείσματα έχει ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί η στάση του υιού του κ. Μελά, ο οποίος είναι αντιδήμαρχος Πειραιά και το 2010 είχε βγει πρώτος σε σταυρούς στον συνδυασμό του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο ξεκάθαρα, με την κ. Γιατάγανα να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη, καθώς η πρώην εισαγγελέας είναι πασίγνωστη για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς.

Από την άλλη, για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου δυναμικές προτάσεις θα αποτελέσουν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής και Μίκα Ιατρίδη αντίστοιχα. Το σενάριο που ήθελε την κ. Ραχήλ Μακρή να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαψεύδεται από την ίδια, καθώς όπως αναφέρει στο «Π»: «Δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανέναν και να βγω τόσο εύκολα από τη μέση. Με ενδιαφέρει πρωτίστως η κεντρική πολιτική σκηνή». Επομένως, για την Δυτική Μακεδονία προκρίνεται η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Πλακεντά, που είναι ήδη περιφερειακός σύμβουλος. Τέλος, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δημόσιο ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο Μανιάτης στην καταγωγή Γιώργος Αναγνωστάκος, γνωστός με πολυετή δράση σε ΝΔ- ΟΝΝΕΔ και με ισχυρό δίκτυο διασυνδέσεων σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ εναλλακτική πρόταση μπορεί να αποτελέσει ο Γιάννης Μοίρας, Λάκωνας στην καταγωγή και προερχόμενος από τη ΝΔ.

Η άρση ασυλίας Καμμένου και οι φυγόκεντρες δυνάμεις

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος κατέχει εδώ και λίγες μέρες -και αυτός μετά τον Νίκο Μιχαλολιάκο, για άλλους λόγους βέβαια- μια θέση στον «αραιοκατοικημένο» πίνακα των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών, των οποίων η βουλευτική ασυλία έχει αρθεί. Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο διαχειρίσιμο δεδομένο, καθώς έτσι και αλλιώς η εικόνα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ είναι κάθε άλλο παρά χρωματισμένη με χαρούμενα χρώματα.

Ηδη, αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, με πολλά ερωτηματικά να παρουσιάζει η στάση που κρατά η κ. Ραχήλ Μακρή το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κ. Μακρή δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας προτίμησε να μείνει σπίτι της από το να πάει στη Βουλή και να παρακολουθήσει την ομιλία του Πάνου Καμμένου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Προβληματισμένοι, όμως, δείχνουν να είναι και οι βουλευτές Νότης Μαριάς και Τέρενς Κουίκ με κάποιες επιθέσεις που δέχονται από περίεργα, όπως λέγεται, κέντρα. Μεσοβδόμαδα, η κ. Μακρή με ένα περίεργο τιτίβισμα σήκωσε ασπίδα προστασίας στους δύο βουλευτές και μίλησε για «εφιάλτες», υπονοώντας ότι οι «πηγές διαρροών» αυτών δημοσιευμάτων βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.

Κάποιοι μιλούν για προνομιακές σχέσεις δημοσιογράφων με βουλευτές του κινήματος που απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία και μεγάλη προβολή. Σε όλα αυτά, ως κερασάκι στην τούρτα, έρχεται να προστεθεί η δυσφορία που κυκλοφορεί εμφανέστατα εντός του κόμματος του Πάνου Καμμένου για τη διαχείριση της Κ.Ο. από τον νέο γραμματέα της, Κώστα Γιοβανόπουλο.

Ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Ψάχνουν σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα