Πού θέλει να μας πάει η τρόικα;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ
Οικονομολόγου – Δημοσιογράφου

Κορυφαίοι πολιτικοί και τεχνοκράτες, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και κομματικών προσεγγίσεων, έχουν προ πολλού αρχίσει να αμφισβητούν την οικονομική πολιτική που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Η δε τρόικα εγκαλείται ευθέως στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για κακόβουλη, εσφαλμένη και επικίνδυνη συνταγή. Η δε γιγάντωση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής

ερμηνεύεται ως συνέπεια της απόγνωσης που έχει σωρεύσει στην ελληνική κοινωνία η οικονομική ανέχεια και η πλήρης διάλυση κρατικών δομών όπως η υγεία, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.
Ο διεθνής οίκος Nomura, στην τελευταία έκθεσή του, κρίνει αρνητικότατα την οικονομική πολιτική που επιβάλλεται στην Ελλάδα από τους δανειστές της, ενώ τα σχόλιά του για την τρόικα είναι λίαν απαξιωτικά έως και υβριστικά.
Η Alpha Bank, στην τελευταία έκθεσή της, σημειώνει πως η πολιτική αυτή συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, είναι άκρως επικίνδυνη και, εν πολλοίς, είναι αντίθετη με τα συμφέροντα ακόμη και των ίδιων των δανειστών της χώρας.
Εσχάτως, το περιβόητο πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ –που ίσως κρύβει ακόμα περισσότερα– έβγαλε στους δρόμους δικαστικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς και λοιπούς ανώτατους λειτουργούς. Ιερείς και αρχιερείς βγάζουν πύρινους λόγους από τους άμβωνες των εκκλησιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλιπαρεί μια καλύτερη μεταχείριση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Παράλληλα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποξενώνονται από τη λαϊκή τους βάση, οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες διασπώνται και οι ηγεσίες τους απομονώνονται.
Η μέχρι τούδε ακολουθούμενη πολιτική διέλυσε την ελληνική κοινωνία. Η από εδώ και πέρα προτεινόμενη εξαϋλώνει το ίδιο το κράτος και τους θεσμούς-πυλώνες του. Παρά ταύτα, η τρόικα προσπαθεί με κάθε μέσο και τρόπο να επιβάλει μια ακόμα πιο επίπονη, άδικη και, εντέλει, αδιέξοδη κι αναποτελεσματική πολιτική. Μια πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων. Την πολιτική που τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Φώτη Κουβέλη θα ήθελαν να παρακάμψουν ως άκρως υφεσιακή και διαλύουσα κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής.
Είναι εύλογο, όσο και επιτακτικό, το ερώτημα που πρέπει να αφυπνίσει κυβερνώντες και κυβερνώμενους: Πού, στ’ αλήθεια, θέλει να μας πάει η τρόικα;

Keywords
Τυχαία Θέματα