Πως θα γίνει η αξιολόγηση των πολιτικών υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ

Εκ νέου αντιδράσεις δημιουργούν οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως και αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπάλληλων που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. από τους εργαζόμενους που διαφωνούν με τις αλλαγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι αλλαγές, μάλιστα, έχουν συναντήσει και την έντονη δυσαρέσκεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) που με σχετική ανακοίνωσή της είχε αναφέρει μία σειρά από λόγους που καθιστούν, κατά την άποψη

των εργαζόμενων, αναποτελεσματική την αξιολόγηση του προσωπικού, όπως την καθορίζει η νέα νομοθεσία.

Πώς θα βαθμολογούνται

Τρεις κατηγορίες υπαλλήλων προβλέπει η νομοθεσία. Τα ποσοστά θα επιμερίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων εντός της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, ώστε από 9,1-10 να παίρνει μέχρι το 25% των υπαλλήλων, από 7,1-8,9 έως και το 60% και από 1-6,9 το 15%. Η απόφαση σημειώνει ακόμα πως στις περιπτώσεις που από την εφαρμογή των ανωτέρω ποσοστών προκύπτει κλάσμα μισής μονάδας και άνω λογίζεται ως ακέραιη μονάδα, ενώ ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης με κριτήρια, όπως:

α) η α ποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων, β) οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής, γ) η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα. Πρακτικά, σύμφωνα με το παράδειγμα που συνοδεύει τη σχετική απόφαση σε Γενική Διεύθυνση με 110 υπαλλήλους προκύπτει πως άριστα μπορούν να πάρουν 110 x 25% υπάλληλοι που «στρογγυλοποιούνται» στους 28 από 27,5 που είναι το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού, 66 υπάλληλοι θα βαθμολογηθούν με 7-8 (110 υπάλληλοι συνολικά x 60% που προβλέπει η κατηγορία) και 16 θα πάρουν από 1 – 6 στην αξιολόγηση.

Μέτρα για τη βελτίωση

Με ανάλογο τρόπο καθορίζονται και τα ποσοστά όσων υπηρετούν σε γραφείο υπουργού, ενώ οι αξιολογητές θα πρέπει και να προτείνουν μέτρα για τη βελτίωση του προσωπικού. Αξιολογητές, σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα είναι για τους υπαλλήλους τμήματος ο προϊστάμενος της διεύθυνσης με εισηγητή τον προϊστάμενο του τμήματος και για τους υπαλλήλους αυτοτελών οργανικών μονάδων ο προϊστάμενος που υπάγεται η αυτοτελής οργανική μονάδα με εισηγητή τον προϊστάμενο της μονάδας.

Από την πλευρά τους, πάντως, πολλοί εργαζόμενοι στο ΥΠΕΘΑ σημειώνουν πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις που μπορεί να φέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την αναγκαία συλλογική προσπάθεια. Και αυτό γιατί κάθε υπάλληλος θα επιδιώκει να αξιολογηθεί με άριστα για τον εαυτό του και να διασφαλίσει την εργασία του, ενώ όπως λένε δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αποκτήσει πλήρη εικόνα για τους πολιτικούς υπάλληλους ο στρατιωτικός προϊστάμενός τους που συχνά αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στη μέση της χρονιάς.

Κώστας Αττίας

The post Πως θα γίνει η αξιολόγηση των πολιτικών υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα