Ποιος είναι ο «Ρομπέν των τραπεζών» που μοίρασε 490.000 ευρώ σε ακτιβιστές;

Συνολικά 68 εμπορικά και προσωπικά δάνεια από 39 διαφορετικές ισπανικές τράπεζες ύψους 490.000 ευρώ αποφάσισε να λάβει ο «Ρομπέν των τραπεζών», ποσό το οποίο στη συνέχεια το μοίρασε σε οργανώσεις και ακτιβιστές.

Ο λόγος για τον Καταλανό Ενρίκ Ντουράν, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Russia Today εξήγησε το λόγο που τον οδήγησε σε αυτή την κίνηση, ενώ υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός διαφορετικού κόσμου που θα λειτουργεί

με τους δικούς του κανόνες.

Ο 37χρονος κρύβεται εδώ και ένα χρόνο από τις αρχές, καθώς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και όπως δήλωσε όταν διαπίστωσε ότι δάνεια κάτω των 6.000 ευρώ δεν «εμφανίζονται στη βάση δεδομένων του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας», τότε ξεκίνησε να απευθύνεται σε διαφορετικές τράπεζες, προκειμένου να λάβει ποσά κάτω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος: «Όταν μετέφερα όλο το ποσό που είχα συγκεντρώσει σε έναν λογαριασμό, ξεκίνησα να κάνω αίτηση για ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Με βόλεψε πολύ το γεγονός ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν ανανεώνουν συχνά τα προγράμματα στους υπολογιστές τους. Με αυτόν τον τρόπο, από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2008 κατάφερα να συγκεντρώσω όλα αυτά τα χρήματα».

Τα 490.000 ευρώ που συγκέντρωσε ο Ντουράν τα έδωσε σε οργανώσεις που μάχονταν κατά τη φτώχειας, κατά των κατασχέσεων κατοικιών, κατά του καπιταλισμού και ορισμένα από αυτά δόθηκαν για τον εξοπλισμό εναλλακτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Παράλληλα, ο Ντουράν ανέφερε: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό κόσμο, με τους κανόνες μας και τις αξίες μας, χωρίς την παγκόσμια ευθύνη του μοντέρνου συστήματος. Γνώριζα με βεβαιότητα ότι οι πράξεις μου θα οδηγούσαν σε νομικά προβλήματα».

Ο 37χρονος από τη μυστική τοποθεσία όπου βρίσκεται συνεχίζει τον αγώνα του, ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι να αναπτύξει μία κοοπερατίβα, η οποία θα καλείται να ενισχύσει όσους απευθύνονται σε αυτή, χωρίς την εμπλοκή τραπεζών και επισημαίνει ότι: «Είναι αυστηρά από ανθρώπους, για ανθρώπους».

The post Ποιος είναι ο «Ρομπέν των τραπεζών» που μοίρασε 490.000 ευρώ σε ακτιβιστές; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα