Περιφέρεια Αττικής: Ο Γιάννης Σγουρός και τα αγκάθια μιας γαλαζο-πράσινης συνεργασίας!

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σπ. Παργινός

Ουδείς θα αμφισβητήσει την πολιτική βαρύτητα που έχει το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Την περιφέρεια Αττικής. Γι αυτό και το πολιτικό παιγνίδι με τις όποιες συμμαχίες συναφθούν αποκτά περισσή σημασία κι έχει την ανάλογη σασπένς, ενώ οι μπλόφες είναι γερά ατού στο σκληρό πόκερ που παίζεται στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ο

νυν περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, προέρχεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, έχει αναμφίβολα καλλιεργήσει ένα διακομματικό προφίλ κι έχει αποκτήσει γερά ερείσματα στους αυτοδιοικητικούς κύκλους του λεκανοπεδίου. Παρά ταύτα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι το κόμμα που τον ανέδειξε, το ΠΑΣΟΚ, έχει πλήρως καταρρεύσει και πρωτίστως στην Αττική. Γνωρίζοντας τα δεδομένα, ο κ. Σγουρός , θεωρεί ότι θα ήταν ιδανική εξέλιξη να τεθεί επικεφαλής ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου με υποψηφίους που ο ίδιος θα επέλεγε από τους πετυχημένους στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι πρώτοι που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι μέχρι τώρα στενοί του συνεργάτες που νιώθουν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα δικά τους πόδια.

Ακριβώς σ αυτήν την πολιτική πραγματικότητα στηρίζεται μια αρκετά πολυάριθμη μερίδα γαλάζιων αυτοδιοικητικών η οποία ζητά επιμόνως από τον Αντώνη Σαμαρά να χρίσει νεοδημοκράτη υποψήφιο περιφερειάρχη στην Αττική. Με αυτό το θέμα έχουν γίνει πολλές συσκέψεις γαλάζιων στελεχών στην Αττική κι έχουν πέσει και ονόματα στο τραπέζι, όπως του γραμματέα του γαλάζιου τομέα αυτοδιοίκησης και πρώην δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Καλογερόπουλου, του πρώην δημάρχου ΧαλανδρίουΓρηγόρη Ζαφειρόπουλου και του πρώην δημάρχου και περιφερειάρχη, Σπύρου Σπυρίδωνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, αποκλείει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αυτόνομη κάθοδο καθώς κρίνει πως μια τέτοια εξέλιξη θα δυναμίτιζε την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζει το πάρε – δώσε με τους 8 υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες.

Οι πράσινοι θέλουν να διατηρήσουν τους 5 από τους 8. Όμως 5 διεκδικούν κι οι γαλάζιοι, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι πράσινος είναι ο περιφερειάρχης. Ο Γιάννης Σγουρός καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο. Το πάζλ γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν στον παιγνίδι μπει κι η ΔΗΜΑΡδιεκδικώντας 1 ή 2 αντιπεριφερειάρχες.

Μέχρι τώρα, οι όχι ολοκληρωμένες ή καταληκτικές συζητήσεις συγκλίνουν στο να παραμείνει η Άννα Τσάτσου – Παπαδημητρίου ( κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Τσάτσου και χήρα του συνταγματολόγουΓιώργου Παπαδημητρίου ) αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα και να δοθεί ο Βόρειος Τομέας στονΓρηγόρη Ζαφειρόπουλο – ΝΔ, ο Ανατολικός Τομέας στον Χάρη Δαμάσκο – ΝΔ και ο Πειραιάς στον Σπύρο Σπυρίδωνα – ΝΔ.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους πράσινους που θα αποχωρήσουν. Ήδη, ηαντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Μαρία Καρακλιούμη, γνωρίζοντας ότι ήδη έχει «κοπεί» από τον Γιάννη Σγουρό, έχει κόψει κάθε συνεργασία με την περιφέρεια και «απειλεί» να κατέβει ανεξάρτητηυποψήφια περιφερειάρχης Αττικής.

Πάντα ταύτα, είναι κινήσεις παρασκηνίου. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ρευστή κι όλα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Όλα εξαρτώνται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, – πέραν της αβεβαιότητας για την θεσμοθέτησή του – , για τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, τις περιφέρειες, μάλλον γίνεται αποδεκτή η πρόταση του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΠΕ, μετά από γνωμοδότηση του συνταγματολόγου Γιώργου Σωτηρέλη, η όποια αλλαγή επέλθει να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές όπως ακριβώς γίνεται και για το εθνικό κοινοβούλιο.

Γ. Σπ. Π.

Keywords
Τυχαία Θέματα