Πρώτο ραντεβού με τρόικα: Η… κακή μέρα από το πρωί φαίνεται

Έχει χαρακτηριστεί ως η σκληρότερη διαπραγμάτευση από την έναρξη του μνημονίου, αλλά τα έχουμε ξανακούσει αυτά.

Έχει λεχθεί πως θα είναι η «μητέρα όλων των μαχών» με την τρόικα καθώς συμπίπτει με τις γερμανικές εκλογές και την αλλαγή πολιτικής της Μέρκελ που όλοι περιμένουμε. H παντοδυναμία της

Μέρκελ μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως αλλά δεν είναι της παρούσης.

Όπως και να είναι τα πράγματα, η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των Γ. Στουρνάρα, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχει πολλά επεισόδια και αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες.

Αν όπως λένε, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε οι επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι καλές, καθώς οι τροικανοί μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η πρώτη ημέρα κύλησε με τα τυπικά, δεν άνοιξαν όλοι οι φάκελοι κι απλά έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε κρίσιμα θέματα. Κι αν ουσιαστικά δεν υπάρχει η απειλή ότι δε θα μας δώσουν την επόμενη δόση, αφού αυτή είναι μόλις 1 δις, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο διότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κρίνει εν πολλοίς το πώς θα κινηθούν οι ξένοι μετά το τέλος της βοήθειας, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι τροικανοί συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά στο ότι η ύφεση θα είναι χαμηλότερη φέτος, κάτω από 4% και πιθανότατα 3,8% και στο ότι θα υπάρξει –έστω και μικρό- πρωτογενές πλεόνασμα.

«Είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο, είμαστε κοντά σε κοινή εκτίμηση για μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα». Αυτό ειπώθηκε χθες από αρμόδιες πηγές. Στη περίπτωση που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στην εγγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 στον υπό κατάρτιση Προϋπολογισμό του 2014, θα γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα οδηγήσει στη περαιτέρω μείωση του χρέους.

Στην πρώτη συνάντηση, πάντως, έπεσε στο τραπέζι το κρίσιμο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων για τον οποίο οι τροικανοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ως προς το προτεινόμενο σχέδιο και ζητούν να βρεθεί άλλη πηγή εσόδων που θα καλύψει τη «χασούρα» που αυτοί υπολογίζουν. Σκεφτείτε μόνο τη διαφορά που έχει η κυβέρνηση με την τρόικα για να καταλάβετε που πάει το θέμα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είμαστε κοντά στο να πείσουμε για τη δυνατότητα είσπραξης του 80- 82% των φόρων που θα βεβαιωθούν, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι για να μπουν στα ταμεία τα 2,9 δις ευρώ, πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 3,5 δις ευρώ και όχι 4,2 δις ευρώ όπως ζητά η Τρόικα. Παίζουν με τα δις δηλαδή.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολύ κρίσιμες και πιο «έντονες» συναντήσεις με τους τροικανούς ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος της εβδομάδας θα τους δεχθεί και ο πρωθυπουργός.

Πάντως, τα καυτά μέτωπα είναι πολλά και τα παζάρια που θα γίνουν θα είναι εξαιρετικά σκληρά με μια διαφορά. Η Ελλάδα έχει κάνει τώρα πολύ σημαντικά βήματα στην οικονομία. Παρουσιάζει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα κι έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε ποτέ χώρα σε καιρό ειρήνης, όπως πρόσφατα είπε ο υπουργός Οικονομικών. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια: «Το 2008 το έλλειμμα αυτό ήταν 14% του ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στα 28 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι περίπου μηδενικό» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Κι αυτό το πέτυχε με τις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού. Η τρόικα δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της τον αγώνα που έχει γίνει.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα, προαπαιτούμενο από τα πιο σοβαρά.

Υπάρχει κι ένα άλλο πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά, το οποίο δυστυχώς είναι βαμμένο με αίμα. Πρόκειται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το κλίμα πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης που ακολουθεί και που δύσκολα θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ολο αυτό το κλίμα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της, κάτι που ήδη έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και οι ξένοι. Δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων, ευρωπαϊκών και αμερικανικών έκαναν λόγο για μια ευκαιρία της Ελλάδας να ζητήσει λιγότερη πίεση από την τρόικα, επικαλούμενη ακριβώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη δολοφονία. Πλέον το σύνθημα είναι διπλό για τους περισσότερους Ελληνες και για την κυβέρνηση. Θα πρέπει να πουν στην τρόικα πως η ασφυκτική πίεση για νέα μέτρα, για νέες θυσίες και για ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων είτε στη στήριξη της εγκληματικής δράση των Χρυσαυγιτών είτε στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα λέει έξω κι άλλα στην Ελλάδα.

Πέντε “καυτοί φάκελοι”

Κάτω από αυτό το βαρύ πολιτικό κλίμα ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους εξής «καυτούς» φακέλους:

1. Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η αποφυγή μέτρων ύψους τουλάχιστον 4 δις ευρώ, όπως λέει η τρόικα, ή 2.5 δις που λέει η κυβέρνηση για την περίοδο 2015-2016. Επίσης, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται κοντά στα 10 δις ευρώ. Τα θέματα αυτά δεν συζητήθηκαν χθες και μετατίθενται για μέσα στον Οκτώβριο.

2. Η τύχη της αμυντικής βιομηχανίας. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει σθεναρά την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσει η λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, με ταυτόχρονη εξυγίανσή τους και ανάληψη σειράς έργων που θα τις οδηγήσουν ξανά σε κερδοφορία. Η απόφαση της Κομισιόν να διεκδικήσει την επιστροφή κονδυλίων που δόθηκαν στις εταιρείες, προοιωνίζεται πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί η λύση. Το θέμα δεν τέθηκε χθες αλλά μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει διερυμένη συνάντηση με συμμετοχή και άλλων υπουργών.

3. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Ένα πρώτο σχέδιο που παρουσιάστηκε για τα αγροτεμάχια ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ο πάντα… φιλολαϊκός Βενιζέλος έσπευσε να πει ότι θα γίνουν αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση αφού η «χρυσή τομή» είναι δύσκολο να βρεθεί και μην απορήσετε αν μας ζητήσει η τρόικα διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και για το 2014.

4. Το νέο Μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή πώς θα πορευτεί η Ελλάδα μετά το τέλος της βοήθειας. Θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα ως προαπαιτούμενο για ένα πιθανό νέο χρηματοδοτικό πακέτο; Η κυβέρνηση λέει όχι και υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί με άλλους τρόπους και πως το Μεσοπρόθεσμο δεν πρέπει να περιλαμβάνει νέα μέτρα. Κι εδώ φυσικά θα πρέπει να συζητηθεί ο τρόπος που θα βοηθηθεί η Ελλάδα ώστε να βγει από την κρίση. Αποφάσεις δε θα ληφθούν, αυτές πάνε για μετά τον Απρίλιο, όμως, θα φανούν οι διαθέσεις των δανειστών. Αλλωστε, κουμάντο πάνω σ’ αυτό κάνουν οι Γερμανοί. Η κυριαρχία Μέρκελ και μια πιθανή διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία δε θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην οικονομική της πολιτική. Ενας μεγάλος συνασπισμός ίσως δώσει διαφορετική κατεύθυνση και στη Μέρκελ. Και διαφορετική κατεύθυνση σημαίνει «κούρεμα» με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μείωση επιτοκίων δανείων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών αλλά χωρίς άλλα μέτρα.

5. Κρίσιμο είναι και το ζήτημα το ασφαλιστικού συστήματος. Τα Ταμεία καταρρέουν, με ευθύνη και της τρόικας που απαίτησε κούρεμα των αποθεματικών τους. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις; Πώς θα λειτουργεί αξιοπρεπώς ο ΕΟΠΥΥ; Θα γίνουν νέες περικοπές και παρεμβάσεις; Αντέχει η κυβέρνηση και η Ελλάδα να αποφασιστεί μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών; Ούτε λόγος.

Θα έχουμε να πούμε πολλά το επόμενο διάστημα καθώς οι δύο εβδομάδες της διαπραγμάτευσης και οι 6 μήνες που ακολουθούν κρίνουν το μέλλον της χώρας.

Keywords
τροικα, πρωι, ραντεβου, μνημονιο, εκλογες, μερκελ, στουρναρας, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ελλαδα, δις, σημαίνει, αεπ, νέα, δραση, συριζα, σθεναρά, εασ, ελβο, λαρκο, λύση, συμμετοχή, βενιζελος, δεη, κουρεμα, επιμηκυνση, εοπυυ, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, δεη πληρωμη, ξανα, φορος ακινητων, το θεμα, αεπ, βημα, γερμανια, εασ, θεμα, λαρκο, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, τυχη, υπουργειο οικονομικων, υφεση, αυξηση, αιμα, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δις, δωσει, διπλο, ελβο, εγινε, εγγραφη, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ευθυνη, ζητα, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, λύση, λογο, μεσοπροθεσμο, μηνες, μειωση, μικρο, ορια, ουσιαστικα, πηγη, σεναριο, συζητηση, σθεναρά, συμμετοχή, σχεδιο, φακελοι, φυσικα, βηματα, επεισοδια, χωρα, υπουργειο, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα