Παρέμβαση Σαμαρά ζητάει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ – «Έρχεται το τέλος του ελληνικού αθλητισμού»

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «για να αποκαταστήσει την αδικία που υπέστη ο αθλητισμός» ζητά ο Κώστας Παναγόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, σε συνέντευξη του.

Οκ. Παναγόπουλος στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε πως αν ο αθλητισμός στην Ελλάδα ήταν μαγαζί, θα είχε μπει ήδη λουκέτο καθώς σήμερα βρίσκεται στην πλήρη παρακμή του. Ο προϋπολογισμός

της χώρας μας για τα αθλητικά δρώμενα έχει υποστεί περικοπή 50% σε σχέση με πέρυσι.

Συμπλήρωσε μεταξύ ότι: «Στο ΣΕΓΑΣ αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που βιώνει κάθε Έλληνας και την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αφαιρώντας από τις προτεραιότητες μας ως πολιτεία και κοινωνία σημαντικά και χρήσιμα αγαθά, όπως η παιδεία και υγεία και ο αθλητισμός».

Υπογράμμισε ο αθλητισμός πλήρωσε το τίμημα της κρίσης και δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει συμπληρώνοντας ότι: «η επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ το 2010 ήταν 8.250.000. Το 2012 7 εκ., το 2013 4,4, το 2014 2,8, μιλάμε για απώλεια που έφτασε στο 80% μέσα σε 4 χρόνια. Θεωρούμε αδιανόητα, όταν πέρυσι σε μια δύσκολη χρονιά διατέθηκαν 22 εκατομμύρια, το 2014 που τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα, να περικόπτεται η συνολική δαπάνη στο ήμισυ. Ο ΣΕΓΑΣ καλεί τον πρωθυπουργό να επέμβει και να αποκαταστήσει την χρηματοδότηση στον αθλητισμό, στα επίπεδα του 2013. Καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν την μάχη της διεκδίκησης. Αν δεν το κάνουν, καλό θα είναι να αφαιρέσουν το συνθετικό από τον τίτλο τους, γιατί δεν θα υπάρχει αθλητισμός».

«Υπάρχουν ακόμη θεσμικά ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν και πέρα από αυτό πρέπει να ασχοληθεί κάποιος επιτέλους με τα ειδικά προβλήματα που έχει ο στίβος».

Εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των σταδίων και αναζήτησε άμεσες λύσεις. Το ΟΑΚΑ στάζει από 96 διαφορετικές πλευρές, η θέρμανση είναι υποτυπώδης, ο Άγιος Κοσμάς κλείνει και κανείς δεν ξέρει πού θα μεταφερθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το Καυτανζόγλειο έχει πάψει να έχει βοηθητικό. Στα στάδια όλης της χώρας οι φθορές αυξάνονται και καμία δυνατότητα αποκατάστασης δεν υπάρχει. Να μην μιλήσω για εξοπλισμό, που ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί μόνος του.

Χρειάζεται συλλογική μάχη κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών αλλά και άμεση καταβολή των χρημάτων και όχι με καθυστέρηση για να πληρώνονται άμεσα τα λειτουργικά έξοδα.

Ξεκαθάρισε τη θέση του στο αγωνιστικό κομμάτι: «Βεβαίως δεν θίγουμε σε τίποτα το αγωνιστικό πρόγραμμα. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στο αγωνιστικό μας πρόγραμμα, αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης μας, καμία σκέψη και περιστολή στα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Αλλαγή ναι, αλλά όχι κατάργηση αγώνα, αντιθέτως επιμένουμε και στη διεθνή συνάντηση στην Κω και στους Βαλκανικούς στις Σέρρες, παρά σ το ότι προκαλούν πρόσθετα κόστη. Θεωρούμε ότι το τελευταίο που πρέπει να θιγεί είναι η αγωνιστική μας δραστηριότητα.

Προκαλεί πόνο αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προκαλεί οργή το γεγονός ότι εξαφανίζεται ο αθλητισμός από τις προτεραιότητες της πολιτείας, δεν ζητάμε να επανέλθουμε σε καταστάσεις που δεν είναι λογικές, ζητάμε η χρηματοδότηση να παραμείνει στα επίπεδα του 2013, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, για την κοινωνία, ζητάμε ο αθλητισμός να μείνει προτεραιότητα».

Έχει καλές προθέσεις για την πολιτεία αλλά για να υλοποιηθούν λείπουν τα χρήματα , την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι αγώνες αλλά λείπουν οι πόροι για να καλυφθούν έστω και τα βασικά λειτουργικά έξοδα.

Αναφέρθηκε στις επικείμενες περικοπές στις οποίες έχει προβεί ήδη και στη νέα μειωμένη φετινή σύμβαση ενώ είπε πως πλέον οι υπάλληλοι δεν παίρνουν δώρα εορτών. Οι υπερωρίες κόβονται και ο αριθμός προσωπικού από 62 άτομα έχει μειωθεί στα 21.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κατέληξε λέγοντας:

«Ο χρόνος διεκδίκησης είναι τώρα για το θέμα αυτό είμαστε σε επαφή τόσο με την IAAF όσο και με την EAA. Μπορεί να δείτε πράγματα στο μέλλον που δεν φαντάζεστε, προκειμένου να δείξουμε την κατάσταση που επικρατεί. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ζητάμε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην πρόσθετη χρηματοδότηση. Τα χρήματα στον αθλητισμό είναι επένδυση και όχι δαπάνη

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΕΓΑΣ:

Οικονομικά θέματα

1.Χρηματοδότηση για το 2014 ίση με εκείνη του 2013

2.Καθιέρωση φοροαπαλλαγών για χορηγίες/δωρεές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (σωματεία-ομοσπονδίες) κατ’ αναλογία όσων ισχύουν στον πολιτισμό.

3.Τακτική καταβολή του ποσού της τακτικής επιχορήγησης στις ομοσπονδίες (ανά τρίμηνο πχ. 1 Φεβρουαρίου, 1 Μαΐου, 1 Αυγούστου, 1 Νοεμβρίου).

4.Δωρεάν χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην πολιτεία από τις ομοσπονδίες.

5.Μελέτη δυνατότητας αξιοποίησης ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό

Θεσμικά θέματα

1.Περιορισμός αριθμού μελών Δ.Σ ομοσπονδιών

2.Ουσιαστική επαναλειτουργία ΕΚΑΕ (ενίσχυση εξοπλισμού και στελεχιακού δυναμικού)

3.Καθιέρωση αιματολογικού προφίλ για τους επίλεκτους αθλητές και αθλήτριες όλων των αθλημάτων με ευθύνη και δαπάνη της ΓΓΑ.

4. Αντιστοίχιση τοπικών ενώσεων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (σε επίπεδο Περιφερειών).

5.Ανάληψη κόστους ελέγχων για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από την πολιτεία και τη ετήσια δημοσιοποίηση από το ΕΣΚΑΝ του αριθμού των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους.

6.Μελέτη συγχώνευσης αθλητικών ομοσπονδιών.

7.Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των ρυθμίσεων για την υγειονομική κάλυψη των αθλούμενων.

8.Ενίσχυση της παρουσίας της φυσικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα.

9.Εκσυχρονισμός και ενιαία λογική εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των Δ.Σ αθλητικών ομοσπονδιών.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Παρέμβαση Σαμαρά ζητάει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ – «Έρχεται το τέλος του ελληνικού αθλητισμού» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα