Παρεμβάσεις από Αυστραλία – Βρετανία για επιστροφή των Μαρμάρων

Δύο παρεμβάσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, έγιναν σήμερα. Η μία από την Αυστραλία και η άλλη από Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Αθήνα. Από τη στιγμή που λειτουργεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα».

Στο

διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship», στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ο Οφάρελ προέτρεψε τους βουλευτές να υιοθετήσουν την άποψη του, καθώς όπως αναφέρει ο δυτικός κόσμος οφείλει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό.

Στο συνέδριο ήταν παρόντες οι ομογενείς υπουργοί Καλών Τεχνών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιώργος Σουρής και ο ομοσπονδιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός. Επίσης η πολιτειακή γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σόφη Κότση και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Χαράλαμπος Δαφαράνος.

Το συνέδριο διοργάνωσε επιτροπή της Αυστραλίας, ενώ να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι όσοι έχουν υπάρξει πρωθυπουργοί της χώρας από τη δεκαετία του ’70 και μετά έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ουίτλαμ, Φρέϊζερ, Χόουκ, Κιτιγκ, Χάουαρντ, Γκίλαρντ και Ραντ), αλλά και πολλοί υπουργοί, πολιτειακοί πρωθυπουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Στόχος του συνεδρίου όπως υποστήριξε ο συντονιστής, Ντένις Τριτάρης είναι να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, έτσι ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα τους θησαυρούς που διαθέτει.

Σύμφωνα με την διευθύντρια των Μουσείων της Αυστραλίας, Μπερνίς Μέρφι το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο πολιτικά και όχι νομικά.«Βρετανία και Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα διάλογο. Και μια λύση ίσως θα είναι να μοιραστούν τους θησαυρούς αυτούς».

Ο Στέφεν Φράι

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κωμικός, Στέφεν Φράι σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligen, υποστήριξε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα πρέπει να γυρίσουν εκεί όπου ανήκουν, δηλώνοντας: «Ας γίνουμε μία κομψή χώρα. Ας δημιουργήσουμε μία έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο για την οποία θα μπορούμε να είμαστε παραπάνω από υπερήφανοι, η οποία θα δείχνει πώς συντηρήσαμε αυτά τα εκπληκτικά Μάρμαρα και τη μεταφορά τους πίσω στο νέο, μεγαλοπρεπές Μουσείο της Ακρόπολης….Μπορούμε να τους δείξουμε ότι παρά το γεγονός ότι η σφοδρή οικονομική κρίση που διανύουν δείχνει πως εκείνοι μας χρωστούν, εμείς δεν θα είμαστε ποτέ μα ποτέ σε θέση να ξεπληρώσουμε στην Ελλάδα όλα όσα της οφείλουμε».

The post Παρεμβάσεις από Αυστραλία – Βρετανία για επιστροφή των Μαρμάρων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα