«Παρατείνουμε την εξόφληση των δανείων ΟΤΑ»

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ

Την εκταμίευση, τις επόμενες ημέρες, ποσού 35 εκατ. ευρώ για τους δήμους και συνολικά 218,3 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Στη συνέντευξή του στο «Π», αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των δανειακών βαρών των δήμων και δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει χωροταξικά τον «Καλλικράτη», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών, θα ξεκινήσει περιοδείες στους δήμους ανά την Ελλάδα

με σκοπό την άμεση ενημέρωση και την εν τοις πράγμασι επίλυση προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε ώστε να σταματήσουν οι δήμαρχοι τις κινητοποιήσεις τους;
Είναι βέβαιο ότι μέχρι τώρα οι δήμοι έχουν συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απομειώνοντας τις δαπάνες. Σήμερα θα πρέπει να συναισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να απλώνουμε τα πόδια πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμά μας. Η κατάσταση θα ήταν ιδεατή, εάν μπορούσαν να πάρουν τα 300 εκατ. ευρώ που τους υποσχέθηκαν, τα οποία δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση ρευστότητας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, επομένως θα κινηθούμε εκ των ενόντων για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά τους προβλήματα, κυρίως την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις μισθοδοσίες. Στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό προέκυψαν τρία σημαντικά αποτελέσματα: α) θα εκταμιευτούν οι παρακρατηθέντες πόροι ύψους 218,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ θα δοθούν τις επόμενες μέρες με εντολή του Αντώνη Σαμαρά για να αντεπεξέλθουν στις μισθολογικές τους εκκρεμότητες, β) έως το τέλος του έτους θα εκταμιευτούν 299 εκατ. ευρώ για την τόνωση των αναπτυξιακών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γ) αναλαμβάνεται, με πρωθυπουργική εντολή, νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων των χρεωμένων δήμων κατά οκτώ με δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει προκύπτον όφελος 42% από τα τοκοχρεολύσια και τόνωση της ρευστότητας των ταμείων των δήμων με 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Έτσι, οι δήμοι και θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του τρέχοντος έτους και θα οργανωθούν καλύτερα για το επόμενο. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι κάθε ευρώ που θα εξοικονομείται από τους ΟΤΑ θα δαπανάται για τη στήριξη των κοινωνικών δικτύων στον πόλεμο κατά της φτώχειας.

Ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ειδικά αυτή την περίοδο των διαρκών μεταβολών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο, γιατί το ΤΠΔ δανείζει με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο τους δήμους, ανερχόμενο περίπου στο 6%. Οι ΟΤΑ διεκδικούν τη μείωση του επιτοκίου και την παράταση της περιόδου χάριτος ώστε να ελαφρυνθούν λίγο από τα υψηλά δανειακά βάρη.

Ποιες αλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα