Οι βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη

Του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη

Η Ελλάδα περνά μια βαθιά κρίση και οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες. Για να αλλάξουμε την εικόνα και να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση, θα πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τον κρατισμό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα θέσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δική μας προσπάθεια στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: στην ενίσχυση της ρευστότητας, στη στήριξη

της επιχειρηματικότητας και των αποκρατικοποιήσεων και στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.
Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις και η αγορά. Μία θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης και στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα της σταδιακής εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η πρόσφατη συμφωνία που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εκταμίευση δανείων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συμβάλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο, καθώς μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορέσει πια η χώρα να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τις επενδύσεις και θα ενισχύει τη διαφάνεια, κρίνεται απαραίτητη. Για τον λόγο αυτόν, ενεργοποιούμε το one-stop-shop του Invest in Greece ως μοναδικού φορέα για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης, ενώ εισάγουμε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των επενδύσεων με ειδική σήμανση των καθυστερήσεων για την οποία θα λογοδοτούν οι αρμόδιοι. Επιπλέον, προχωρούμε σε στοχευμένες διορθώσεις στον Επενδυτικό Νόμο λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση στην αγορά.
Παράλληλα, στόχος μας είναι η επανεκκίνηση έργων που έχουν μπλοκάρει, καθώς μπορούν να αναθερμάνουν άμεσα την οικονομία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προτεραιότητά μας είναι να ξεμπλοκάρουμε άμεσα τα μεγάλα έργα στους τέσσερις οδικούς άξονες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα 30.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για λόγους ταμειακούς, αλλά κυρίως για λόγους και αναπτυξιακούς. Προχωρούμε στην εξυγίανση του ΟΣΕ και στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, της εταιρείας για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Επίσης, η αξιοποίηση, για παράδειγμα, των 37 περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί για μας προτεραιότητα, καθώς αυτά μπορούν να μεταμορφωθούν από απλές πίστες προσγείωσης και απογείωσης σε μικρούς τοπικούς πόλους ανάπτυξης.
Ανέφερα ενδεικτικά τις προτεραιότητές μας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας σε μια βιώσιμη προοπτική. Εκτός από αυτές, όμως, υπάρχει ακόμη μια προϋπόθεση που ε
Keywords
Τυχαία Θέματα