Παραμονεύει στη γωνία… της πανωλεθρίας

Του ‘Αγγελου Μόσχοβα

Επιστρέφει ή όχι; Κάνει κόμμα; Θέλει να πάρει τη ρεβάνς από τον Βενιζέλο; Θα κινεί τα νήματα προωθώντας κάποιον δικό του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν στο ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να διερευνήσουν τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Η αλήθεια είναι ότι η σχετική σεναριολογία ξεκίνησε από την… επομένη της παραίτησής του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,

όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ευ. Βενιζέλο. Το τι πραγματικά θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ξέρει κανείς. Ο ίδιος φρόντισε να διαμηνύσει πρόσφατα ότι παραμένει ενεργός. Η κίνησή του να αρνηθεί την πρόσκληση Βενιζέλου να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς ερμηνεύτηκε ως «ρήξη» και διάθεση επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στελέχη με τα οποία συνομιλεί τακτικά εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει το βράδυ των ευρωεκλογών για να κινηθεί.

Εφόσον το ΠΑΣΟΚ υποστεί την πανωλεθρία που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις, τότε το πιθανότερο είναι να κινηθεί είτε ο ίδιος είτε μέσω ενός στελέχους της νεότερης γενιάς τον οποίο θα υποδείξει, καθώς το όνομα Παπανδρέου εξακολουθεί να «μετρά» στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου είχε δεχθεί εισηγήσεις ακόμη και να κάνει κόμμα από θερμόαιμους υποστηρικτές του, οι οποίοι πίστευαν ότι θα εξασφάλιζε διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. Αφενός, γιατί είναι το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, αφετέρου γιατί δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνος για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ώρα, ο Γ. Παπανδρέου «παλαντζάρει» μεταξύ δύο επιλογών: Να κινηθεί σε βάθος χρόνου. Να εξακολουθήσει να δίνει το «παρών» -πιο ηχηρά μετά τις ευρωεκλογές-, αλλά να περιμένει τις εξελίξεις. Ίσως και μετά τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές μετά την «παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ», όπως εκτιμούν ορισμένοι συνεργάτες του. Σε εκείνη την περίπτωση, μπορεί να παίξει ο ίδιος ρόλο ανασυγκρότησης του χώρου, έστω και μεταβατικά.

Να κινηθεί άμεσα. Να κάνει δήλωση το βράδυ των εκλογών αν δεν έχουν προηγηθεί δραματικές εξελίξεις έως τότε να αμφισβητήσει ανοιχτά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να δείξει εμφανώς έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς στελεχών, προκειμένου «να πάρει το μαγαζί». «Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι, αν ανοίξει το παιχνίδι, δεν θα έχει ρόλο ο Παπανδρέου» λέει πρώην κυβερνητικό στέλεχος, φανατικός παπανδρεϊκός. «Οπου θέλει εκείνος θα πάει το μαγαζί. Υπάρχουν καταμετρημένοι 20-30 χιλιάδες… κομάντο στην Ελλάδα, ορκισμένοι στον ΓΑΠ που θα στηρίξουν την επιλογή του» υποστηρίζει. Μέχρι να πάρει τις αποφάσεις του ο Γ. Παπανδρέου, φαίνεται ότι έχει επιλέξει να κάνει ένα… λελογισμένο αντάρτικο στις επιλογές Βενιζέλου, όπως φάνηκε και από τη δημόσια αντίδρασή του στην τοποθέτηση του Γ. Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει πολλά ως προς τις αντιδράσεις του Γ. Παπανδρέου. «Ο πήχης είναι εκ των πραγμάτων η μαθηματική αναλογία προσαρμογής του αποτελέσματος των τελευταίων εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές» λένε συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού και εξειδικεύουν με νούμερα: «Οταν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε στις εθνικές εκλογές 45% και στις ευρωεκλογές 36% σημαίνει ότι υπολειπόταν περί το 20% της δύναμής του στις παραδοσιακά χαλαρές κάλπες της Ευρωβουλής. Το 20% του 12% που πήραμε το 2012 σημαίνει 10,4%. Με απλά λόγια: ΠΑΣΟΚ με διψήφιο νούμερο δεν υπάρχει» λένε χαρακτηριστικά.

Τις αποφάσεις Παπανδρέου αναμένουν και από την ομάδα των «11», οι οποίοι, σε περίπτωση που ανοίξει θέμα διαδοχής Βενιζέλου, θα προωθήσουν πιθανότατα τον Φίλιππο Σαχινίδη. Δεν παραβρέθηκαν στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς, ενώ προσανατολίζονται να μην κατεβάσουν υποψήφιο με την ευρωλίστα του νέου σχήματος. Ολα, πάντως, θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες εβδομάδες μετά τις σχετικές συνεννοήσεις και αφού μελετηθούν οι κρυφές δημοσκοπήσεις.

Από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί

The post Παραμονεύει στη γωνία… της πανωλεθρίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα