Οι «σκιές» Καραμανλή και Σημίτη που φοβίζουν τους… νυν

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, δύο πολιτικοί που η πρόσφατη ιστορία τούς συνοδεύει με διαφορετικό πρόσημο τον καθέναν και που ακολουθούν διαφορετική στρατηγική, επανέρχονται στο πάνθεον των πρωταγωνιστών.

Από τη μια, η εικόνα του Κώστα Σημίτη να χειροκροτεί από την πρώτη σειρά των συστατικών της Ελιάς, από την άλλη τα ίχνη του Κώστα Καραμανλή, με μοναδική δημόσια παρέμβαση στην ουσία την πρόσφατη δήλωσή του στο «Π», αλλά και επίκληση του ονόματός του από «γαλάζιους» κύκλους, όποτε «σφίγγουν» τα πράγματα…

Ολα αυτά έχουν άρωμα

επανόδου… Μιας επανόδου πολιτικά σημαντικής, διότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, είτε φανερώνει την ανεπάρκεια των σημερινών ηγεσιών είτε ανακατεύει ξανά την τράπουλα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Ο Κώστας Καραμανλής συνηθίζει να παρεμβαίνει διά της «μη παρέμβασής» του. Ακούει «κύκλους» να λένε πως «ο Καραμανλής στηρίζει τις επιλογές Σαμαρά στις αυτοδιοικητικές», χωρίς ποτέ να το έχει πει ο ίδιος, αλλά αφήνει τη ζωή να κυλήσει στη σφαίρα του υποθετικά αυτονόητου.

Του «χρεώνουν» τα πάντα, από υπαρκτές και ανύπαρκτες συναντήσεις με «φίλους κι εχθρούς» μέχρι και τη φιλοδοξία να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που σε συζητήσεις με συνομιλητές του αρνείται, αλλά (ως εκ του θαύματος) αυτή η άρνησή του δεν πείθει. Του πιστώνουν το ότι ο εθνικός προσανατολισμός των πολιτικών του επιλογών ενόχλησε κάποιους εξωθεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδας, με αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής να πέσει θύμα υποκλοπών και να γίνει στόχος του σχεδίου δολοφονίας (του) με τον κωδικό «Πυθία».Διατηρεί μεγάλο λαϊκό έρεισμα και πολλές φορές και από πολλούς ανθρώπους το όνομά του διακινείται ως «λύση στο αδιέξοδο».

Ο Κώστας Σημίτης δεν θα βρει πολλούς αυθόρμητους χειροκροτητές βαδίζοντας την Οδό Αναγνωστοπούλου. Ενας άνθρωπος που ξεκίνησε στη συλλογική συνείδηση ως ο νοικοκύρης που χρειάζεται η Ελλάδα, τώρα δεν προλαβαίνει να μετρά πάλαι ποτέ συνεργάτες, συνομιλητές και κομματικούς συντρόφους να «ανοίγουν παρτίδες» με τον εισαγγελέα.

Παρ’ όλα αυτά, ο γερμανοτραφής πρώην πρωθυπουργός που, επί των ημερών του πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ζήσαμε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη χρυσή εποχή της «μίζας», σύμφωνα με όσα σήμερα αποκαλύπτονται, ακούει κάποιες δειλές φωνές να τον… στέλνουν στο Προεδρικό Μέγαρο…

Μάλιστα, για το «ισχνό σώμα» της σημερινής ΠΑΣΟΚικής Κεντροαριστεράς κάθε εμφάνισή του χτυπά… συναγερμό. Και τούτο διότι αφενός ο ίδιος δεν κρύβει το γεγονός ότι θέλει να παίξει ρόλο και αφετέρου ο «σκληρός πυρήνας» των ανθρώπων του, «σκόρπιος» πια στην Ελιά, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, στέκεται κριτικά στην πραγματικότητα του μνημονίου. Είναι εμφανές ότι ο Κώστας Σημίτης δεν αποφεύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις, όπως ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να του προσθέτει λαϊκό έρεισμα. Αρκείται, λοιπόν, στον ρόλο του «εκ του μακρόθεν Νέστορα» της Κεντροαριστεράς.

Από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί

The post Οι «σκιές» Καραμανλή και Σημίτη που φοβίζουν τους… νυν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα