Παίρνει πάνω του το παιχνίδι

Του Σπύρου Παπαδάκη

Αστραψε και βρόντηξε ο Αντώνης Σαμαράς στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε μία συνεδρίαση – αστραπή, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων εβδομάδων, τα είπε χύμα και σταράτα και δεν άφησε σε κανέναν υπουργό το περιθώριο να αντιδράσει ή να προσθέσει κάτι.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ένα και μοναδικό: «Δεν χαλαρώνουμε». Ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να μη δεχτεί παρατηρήσεις άλλου είδους πλην των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ετσι και έγινε. Και όποιος δεν το κατάλαβε, έπαιξε το

κεφάλι του κορώνα – γράμματα…
Πριν προλάβουν οι δημοσιογράφοι να κατέβουν από τον δεύτερο όροφο της Βουλής –εκεί όπου βρίσκεται η αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου–, είδαν τον πρωθυπουργό να φεύγει και ξωπίσω του να τρέχουν οι υπουργοί.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν λακωνικός και σαφής. Η χαλάρωση απαγορεύεται και πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει ο ίδιος πάνω του το παιχνίδι. Πολλοί μιλούν ξεκάθαρα για «επικοινωνιακή καταιγίδα» που έχει διττό στόχο. Από τη μία να «μαζέψει» το εσωτερικό της κυβέρνησής του και από την άλλη να ενημερώσει τους πολίτες.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πετύχει μέσα σε δέκα μήνες αυτό που δεν κατάφερε καμία άλλη κυβέρνηση από τον Οκτώβρη του 2009. Κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, σταθεροποίησε τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία και το σημαντικότερο… απέφυγε το «ατύχημα».
Ομως… τα δύσκολα δεν πέρασαν. Το νομοσχέδιο – μαμούθ του υπουργείου Οικονομίας είναι απαραίτητο εργαλείο για τη συνέχεια, αλλά κρύβει «παγίδες», όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο. «Παγίδες» για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών αυτών κομμάτων. Ομως, είναι αναγκαίες.

Αλλάζει τη νοοτροπία
Η φράση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη και βάζει τέλος σε νοοτροπίες και ταμπού δεκαετιών: «Εδώ δεν χωράνε ούτε παιχνίδια, ούτε παρελκυστικές πολιτικές. Το να διώχνεις επιόρκους ή κοπανατζήδες ή συμβασιούχους, οι οποίοι καταχρηστικά επιμηκύνουν μια ολιγόμηνη σύμβαση για λίγα χρόνια –εδώ δεν υπάρχει καν νομιμότητα–, όταν την ίδια ώρα γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και όταν υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, αλλά και χιλιάδες αδιόριστοι που πέτυχαν με το ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόκληση». Μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και παρόλο που είχε γίνει ήδη γνωστό νομοσχέδιο, δεν είχε ακουστεί το παραμικρό. Κάποιες αντιδράσεις για τη στάση Μανιτάκη, λίγο «τράβηγμα του αφτιού» των Σταμάτη – Μανιτάκη από τον Ρουπακιώτη για τη διάταξη που αφορούσε τους συμβασιούχους, οι οποίοι έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές και αποσύρθηκε πάραυτα, λίγο –αν θέλετε– προβληματισμό για το αν θα «ρολάρει» σωστά το κυβερνητικό σχήμα μέχρι τον Ιούνιο… αλλά μέχρι εκεί. Ούτε απειλές βουλευτών ότι δεν θα το ψηφίσουν, ούτε φωνές για αντικοινωνική πολιτική.
«Ο φημολογούμενος ανασχηματισμός τους έχει μαζέψει», έλεγε στο «Π» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Αλλωστε, για να μην τους αδικώ, έχουν όλοι τους καταλάβει ότι οδεύουμε σε μονόδρομο. Αν σταματήσουμε, θα πέσουν όλοι πάνω μας και δεξιά και αριστερά υπάρχει γκρεμός», κατέληξε.

Πρώτα το «εμείς»
Κορυφαίος υπουργός επεσήμανε στο «Π» ότι ο Αντώνης Σαμαράς κοίταζε συγκεκριμένους υπουργούς όταν έλεγε ότι το «εμείς μπαίνει πάνω από το εγώ». Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός απεχθάνεται τις προσωπικές στρατηγικές. Οταν, μάλιστα, είπε «συνεννοηθείτε μεταξύ σας», πολλοί ψέλλισαν συγκεκριμένα ονόματα. Η δε κα Σκοπούλη, που αντέδρασε, προκάλεσε τα σχόλια πολλών συναδέλφων της. «Μάλλον άκουσε το όνομά της» έλεγαν λίγα λεπτά αργότερα οι συνάδελφοί της στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι γνωστό στο κτήριο της Αριστοτέλους ότι υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των, αλλά και ανάμεσα στη κα Σκοπούλη και των οργανισμών που εποπτεύει.
Το διά ταύτα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι να «τρέξουν» οι υπουργοί για να μην εκτροχιαστεί η χώρα από το πρόγραμμα. Αυτό θα ήταν εφιαλτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει πολλές και λεπτές ισορροπίες. Τόσο μέσα στην τρικομματική όσο και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενόψει μάλιστα συνεδρίου.
Η δύσκολη, όμως, ισορροπία του τρόμου έχει να κάνει με την εφαρμογή των δεσμεύσεων απέναντι στη τρόικα και την κοινωνία. Η ανάπτυξη, ωστόσο, αρχίζει να διαφαίνεται, η επόμενη μέρα φαίνεται να είναι πιο καλοκαιρινή. Το μόνο που φοβούνται εκεί στο Μαξίμου είναι κανένα καλοκαιρινό μπουρίνι.

Ομόφωνη η απόφαση για αλλαγή στη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Μείζον πρόβλημα κατάφερε να δημιουργήσει με τη στάση του ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας. Η άρνησή του να αποχωρήσει από τον Οργανισμό και να ζητήσει τη βοήθεια από τους εταίρους τού κ. Σαμαρά εξόργισε όχι μόνο τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι η απομάκρυνσή του ήταν αποφασισμένη από την τρικομματική, όπως άλλωστε έγινε και με τους διοικητές άλλων οργανισμών. Αυτό που ενόχλησε τόσο τον υπουργό Εργασίας όσο και τα στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι με τη στάση του ο κ. Κικίλιας έδωσε «πάτημα» –όπως λένε– στον Ευάγγελο Βενιζέλο να διεκδικήσει ακόμα περισσότερες θέσεις για τα δικά του στελέχη στους δημόσιους οργανισμούς και γι’ αυτό ανέδειξε την υπόθεση, αν και δεν τον αφορούσε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κικίλιας αποτελεί ήδη παρελθόν από τον ΟΑΕΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα του ζητηθεί να αφήσει το γραφείο του μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα