«Τζάκια» και κεφάλαια εφοπλιστών μπαίνουν στην Εθνική Τράπεζα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Βαριά ονόματα του εγχώριου οικονομικού γίγνεσθαι, εφοπλιστές, ζάμπλουτοι Ελληνες απόδημοι από ΗΠΑ, Αυστραλία και Νότια Αφρική, αλλά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια μεγάλου βεληνεκούς έχουν δεχτεί κρούση από την Εθνική Τράπεζα για να εισφέρουν τον «οβολό» τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει σε «ιδιωτικά χέρια».
Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι υπάρχει ανταπόκριση και διάθεση για συμμετοχή. Ολοι σχεδόν έχουν στα χέρια τους το έντυπο αποδοχής ή όχι της συμμετοχής τους στην αύξηση και οι περισσότεροι έχουν «τσεκάρει» το κουτάκι με το «Ναι». Η κάλυψη του 10% της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ή των 790 εκατ. ευρώ σε σύνολο 7,9 δισ. ευρώ έχει αναχθεί σε «εθνικό στόχο» και, όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί, με την τράπεζα να παραμένει εν δυνάμει ιδιωτική.
Με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Τουρκολιά, διευθύνοντος συμβούλου, και του Πέτρου Χριστοδούλου, αναπληρωτή, οι επαφές με γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής, της εφοπλιστικής κοινότητας, αλλά και εύπορων Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται να αποδίδουν.
Οι Γ. Προκοπίου, Θ. Μαρτίνος και Γ. Οικονόμου, προς το παρόν κρατούν τις αποστάσεις τους από τη διαδικασία, όμως, άλλοι εφοπλιστές όπως ο Π. Τσάκος, ο Β. Μαρινάκης, ο Θ. Βενιαμίν, ο Β. Κωνσταντακόπουλος, ο Σίμος και ο Σ. Παληός το έχουν πει ή είναι πολύ κοντά στο να πουν το «ναι».
Και γνωστά «τζάκια», όμως, είναι έτοιμα να βάλουν χρήματα στην αύξηση της Εθνικής, με πρώτη την οικογένεια Λάτση, καθώς, επίσης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη και η οικογένεια Μαμιδάκη.

Οι απόδημοι Ελληνες
«Ζεστοί» δείχνουν και Ελληνες απόδημοι που έχουν στήσει μικρές «αυτοκρατορίες» στις χώρες όπου ζουν, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα συνδράμουν στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας. Παράδειγμα αποτελεί πασίγνωστος Ελληνας, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, ένας εκ των πλουσιότερων Ελλήνων της Αυστραλίας, που κυριαρχεί όμως και στην επιχειρηματική σκηνή της Νοτίου Αφρικής.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Πέτρος Χριστοδούλου, το τελευταίο διάστημα «όργωσε» όλες σχεδόν τις επιχειρηματικές μητροπόλεις για να έρθει σε επαφές με ξένους επενδυτές τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Λονδίνο, αλλά και τον Καναδά. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, η καναδική εταιρεία συμμετοχών Fairfax Holdings συνεχίζει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Μέχρι το τέλος του μήνα η Εθνική θα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις εκτιμήσεις της για τα ποσά που συγκεντρώνει, δηλαδή θα κάνει μια ενημέρωση για όσους έχουν την πρόθεση να μετάσχουν και από τα μέσα Μαΐου θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου.

Κάλεσμα σε συστράτευση
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, πέρα από τις προσπάθειές του για την προσέλκυση εφοπλιστικών και άλλων κεφαλαίων, απευθύνθηκε και στους εργαζομένους της τράπεζας. Οπως δήλωσε: «Ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιήσουμε επιτυχώς την αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προγραμματιζόμενη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε διεθνές επίπεδο και κάτω από έντονο ανταγωνισμό, καλούμεθα όλοι να συστρατευτούμε στην επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απαιτούμενη αύξηση. Και το όλοι δεν είναι σχήμα λόγου, όπως άλλωστε γνωρίζετε, όταν αναφέρομαι στην Εθνική».

EUROBANK: Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σχέδιο για την επόμενη μέρα

Αμεσα και αποκλειστικά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Ετσι, θα είναι η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες, η οποία ανακεφαλαιοποιείται πλήρως, λαμβάνοντας συνολικά 5,839 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη μορφή ομολόγων του EFSF.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα καλύπτει πλήρως και άμεσα το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, ενώ οι καταθέτες είναι εξασφαλισμένοι, καθώς τα χρήματά τους βρίσκονται στα ταμεία μιας πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης και υγιούς τράπεζας. Την πρόταση αυτή έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στη γενική συνέλευση των μετόχων και, όπως ανέφεραν κύκλοι της Eurobank, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση, στόχος της τράπεζας είναι να διεκδικήσει ενεργά την απορρόφηση άλλων, μη συστημικών τραπεζών.

Εν αναμονή εξελίξεων
Οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι άμεσες –ενδεχομένως να λάβουν χώρα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες–, ενώ υποψήφιοι είναι τόσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και άλλες μικρότερες τράπεζες. Ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι η συνεργία που θα προκύψει είναι σημαντική, καθώς οι δύο τράπεζες αλληλοσυμπληρώνονται σε πολλά επίπεδα.
Στη συνέχεια και μέχρι το φθινόπωρο, η τράπεζα θα καταθέσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο προς τις αρμόδιες Αρχές. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει μερίδιο από τη συμμετοχή του.

ALPHA BANK: Βάζουν πλάτη το Κατάρ και Ελληνες επιχειρηματίες

Την καθαρή θετική της θέση που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι έχει τη χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες για να πετύχει τον στόχο της κάλυψης του 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου: Με άλλα λόγια, μια «νοικοκυρεμένη» τράπεζα έχει τα «φόντα» να εξασφαλίσει τουλάχιστον 457,1 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις για τα 257 εκατ. ευρώ που της επιτρέπουν να καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτών και κινείται για τη συγκέντρωση των 457,1 εκατ. ευρώ. Το Κατάρ θα ασκήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δικαιώματα που του αναλογούν, ενώ ικανοποιητική συμμετοχή αναμένεται και από άλλους μετόχους. Η διοίκηση της τράπεζας απευθύνεται επιπρόσθετα σε δύο βασικούς πυρήνες επενδυτών: στους Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς και σε hedge funds που, όμως, διαθέτουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάποια εκ των οποίων έχουν υπάρξει στο παρελθόν μέτοχοι της Alpha.
Μέχρι τώρα από τις προσεγγίσεις που έχουν γίνει, προέκυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου από ικανό αριθμό επιχειρηματιών, ο καθένας εκ των οποίων θα βάλει ποσό στα επίπεδα των 5 με 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και αποτελούν την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν. Επίσης, η Alpha, δεν αποκλείεται να υπογράψει και σύμβαση εγγύησης κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών της αύξησης με μετρητά ύψους 457,1 εκατ. ευρώ από ομάδα ξένων τραπεζών.
Η Alpha πέρα από το γεγονός ότι σε επίπεδο ομίλου έχει θετική καθαρή θέση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, με την απορρόφηση της Εμπορικής θα έχει συνέργειες άνω των 250 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και αυτό το ποσό προσεγγίζοντας τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη διάρκεια των 4,5 ετών, που εκτείνεται η μετατροπή των warrants, θα έχει μόνο από τις συνέργειες νέα κεφάλαια 1,07 – 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αντιμετωπίσει μέρος των πρόσθετων προβλέψεων για επισφάλειες.

Μετρ στην τραπεζική σκακιέρα αποδεικνύεται ο Μιχάλης Σάλλας

Σε μετρ της στρατηγικής στην εγχώρια τραπεζική σκακιέρα αναδεικνύεται ο Μιχάλης Σάλλας. Με ταχύτατες και χειρουργικής ακρίβειας κινήσεις κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης –εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που σαρώνει την ελληνική επικράτεια και όχι μόνον– να οδηγήσει την Τράπεζα Πειραιώς στα υψηλότερα σκαλοπάτια της εγχώριας αγοράς.
Μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών, η διοίκηση της Πειραιώς πέτυχε αυτό που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο. Πλέον, το ενεργητικό της τράπεζας που καθοδηγεί ο Μιχάλης Σάλλας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτό της Εθνικής Τράπεζας. Αυτήν τη στιγμή, το ενεργητικό της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 103 δισ. ευρώ και της Εθνικής στα 104 δισ.

Μεγάλο «στοίχημα»
«Φουλ επίθεση» έπαιξε η διοίκηση της τράπεζας πηγαίνοντας «κόντρα» στο ρέμα, καθώς μετά την εξαγορά της «καλής» ATEBank και της Societe Generale ήρθε η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών Κύπρου, CPB και Ελληνικής, όπως και της Millenium Ελλάδας. Το «στοίχημα», βεβαίως, παραμένει μεγάλο, καθώς η διοίκηση της Πειραιώς έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η ομογενοποίηση έξι τραπεζών με τα συστήματά της, η διαχείριση του υπεράριθμου προσωπικού, αλλά και οι δυσκολίες που έχουν από μόνες τους έτσι και αλλιώς οι διαδικασίες συγχωνεύσεων.
Αν όμως όλα κυλήσουν όπως τα έχουν υπολογίσει τα διοικητικά στελέχη της τράπεζας, τότε δεν αποκλείεται το σχήμα που έχει προκύψει μέσα από αλλεπάλληλες εξαγορές και συγχωνεύσεις να αναδειχτεί ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα στη χώρα.
Η Πειραιώς πέραν των οικονομικών μεγεθών κατάφερε με μεθοδικές κινήσεις να ενσωματώσει Millennium Βank και Societe Generale και όχι μόνο να διασφαλίσει την κάλυψη του 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα της επιτρέψει να παραμείνει υπό την καθοδήγηση Σάλλα, αλλά και να την υλοποιήσει χωρίς ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές. Ο στόχος είναι να καλυφθούν τα 733 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 7,33 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.
Κινούμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο η Πειραιώς έκανε την έκπληξη, καθώς «μηδένισε» την αρνητική καθαρή θέση και πλέον εμφανίζει θετικά κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ προ ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή βρέθηκε από το -2 δισ. στα +800 εκατ. καλύπτοντας «κενό» 2,8 δισ. ευρώ.

Με τη Millennium BCP
Το πλέον πρόσφατο «χτύπημα» του Μιχάλη Σάλλα ήταν η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την Millennium BCP, αναφορικά με την απόκτηση της Millennium Bank Ελλάδος και τη συμμετοχή της πορτογαλικής BCP στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και υπόκειται στις τελικές απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις.
Η BCP θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων, εντός του πλαισίου του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, με επακόλουθη απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.
«Η εξαγορά της MBG βελτιώνει περαιτέρω την κεφαλαιακή μας θέση και τη δυνατότητα δημιουργίας κερδών, ενώ η επένδυση της BCP στην Τράπεζα Πειραιώς οδηγεί στην υπερκάλυψη του 10% της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης που είναι και η ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας», δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, μετά το «κλείσιμο» της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα