Παγίδες για τους φορολογούμενους

Το 1936, στο βιβλίο της «Οσα παίρνει ο Ανεμος» που αργότερα έγινε και κινηματογραφική επιτυχία, η Μάργκαρετ Μίτσελ έγραψε μια σοφή φράση: «Ο θάνατος, οι φόροι και οι γεννήσεις παιδιών δεν έρχονται ποτέ σε βολικές χρονικές περιόδους». Η αλήθεια είναι ότι τον θάνατο και τις γεννήσεις δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Δυστυχώς, όμως, η Εφορία έρχεται πάντοτε στην ώρα της!
Αμέσως μετά το Πάσχα περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια πολίτες, ηλικίας άνω των 18 ετών,

θα κληθούν να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Φέτος είναι υποχρεωτικό να αναφέρουμε στη φορολογική μας δήλωση όλα τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που φορολογούνται αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από τον φόρο, δηλαδή οι τόκοι από καταθέσεις και ομόλογα, οι εισπραχθείσες από τα ασφαλιστικά ταμεία παροχές υγείας, τα αφορολόγητα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και τα αφορολόγητα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων.
Αυτό συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά όλοι θα πληρώσουμε εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% επί του συνόλου των εισοδημάτων μας. Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσουμε φόρους είναι να υπολογίσουμε σωστά το αφορολόγητο ποσό με βάση τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουμε και –δυστυχώς– πρέπει να φυλάξουμε μήπως μας τις ζητήσει η Εφορία.
Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως και 60.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών (έτους 2012), συνολικής αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Δεν έχει νόημα να «κρύψουμε» έσοδα από την εφορία. Ο υπολογισμός του 25% γίνεται επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχει μαζέψει ο φορολογούμενος πρέπει να καλύπτει το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του εισοδήματος που έχει δηλώσει και του εισοδήματος που έχει προσδιοριστεί με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα