Ουκρανία: Η διεθνής κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Κριμαίας»

Να μην αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Κριμαίας», ούτε οποιαδήποτε συμφωνία ενδέχεται αυτή να συνάψει, κάλεσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών τη διεθνή κοινότητα, έπειτα από την χθεσινή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χερσονήσου.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι η ανεξαρτησία της Κριμαίας ανακηρύχθηκε από ένα παράνομο όργανο έπειτα από ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου παραβίασε χονδροειδώς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το υπουργείο

Εξωτερικών της Ουκρανίας απευθύνει επιμόνως σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας το αίτημα να απόσχουν από την αναγνώριση στο διεθνές επίπεδο της ‘Δημοκρατίας της Κριμαίας’», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, το υπουργείο δηλώνει ότι το ισχύον διεθνές δίκαιο απαγορεύει στα κράτη να αναγνωρίζουν τα «ψευδοκράτη» ή «οποιαδήποτε κατάσταση, συμφωνία ή συνεννόηση» απορρέει από τη δημιουργία τους, «εφ’ όσον αυτή είναι αποτέλεσμα παράνομης προσφυγής στη βία», υπαινισσόμενο τη συμφωνία που ετοιμάζεται για ένωση με τη Ρωσία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί.

Το υπουργείο κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε «τη βία και την απειλή της προσφυγής στη βία» για να στηρίξει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας.

«Δεδομένης της θέσης της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης», η διαδικασία αυτή «αποκτά έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως και για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια στο σύνολό της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο κ. Γιατσένιουκ τόνισε παράλληλα ότι οι ουκρανικές αρχές είναι αποφασισμένες να αφοπλίσουν όλες τις ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, ανεξάρτητα από τους στόχους τους, μετά από τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το χρόνο και τις πρόσφατες ταραχές στις ανατολικές πόλεις.

Εν τω μεταξύ, η Δούμα απάντησε ιδιαίτερα σαρκαστικά στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά Ρώσων αξιωματούχων με αφορμή την ρωσική δραστηριότητα στην Κριμαία, καλώντας τες να επιβάλουν τις ίδιες κυρώσεις και σε εκατοντάδες άλλα μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Προτείνουμε στον κ. Ομπάμα και στους… Ευρωγραφειοκράτες να περιλάβουν όλους τους βουλευτές της Δούμας που ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης στον κατάλογο των Ρώσων πολιτών που έχουν στόχο οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.», αναφέρεται σε δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την ρωσική Κάτω Βουλή.

The post Ουκρανία: Η διεθνής κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Κριμαίας» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα