Ολονυκτία στο Ραδιομέγαρο (ΦΩΤΟ)

Οι φωνές στα μικρόφωνα του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, δίχως να ξέρουν αν ακούγονται. Λίγο μετά τις έντεκα κόπηκε το ψηφιακό σήμα και τηλεοράσεις μαύρισαν, για να εκπέμψουν ξανά από δανεικές συχνότητες. Έπειτα σίγησαν και τα ραδιόφωνα. Αναζητήθηκαν και λύσεις στο διαδίκτυο. Μέχρι το πρώτο φως κανείς δεν γνώριζε με σιγουριά το κοινό του. Εάν υπήρχε κοινό, πέρα από το πλήθος που γέμισε τη λεωφόρο Μεσογείων έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις.

Το

μέλημα των εργαζομένων της ΕΡΤ κατά την ολονυχτία τους δεν ήταν μόνο να διατηρηθούν αυτές οι αναλαμπές ενημέρωσης. Αγωνιούσαν για το πώς θα κρατήσουν σε εγρήγορση τους συγκεντρωμένους πολίτες προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επέμβαση των ΜΑΤ. Γι’ αυτό είχαν φράξει τις πύλες εισόδου με τρία βαν. Και παράλληλα προσπαθούσαν να αδειάσουν τους ορόφους από άγνωστο κόσμο που περιφερόταν στους διαδρόμους ανεξέλεγκτα. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα είχαν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις για… ξενάγηση.

Στην αίθουσα σύνταξης δημοσιογράφοι και τεχνικοί κατάρτισαν λίστα με ονόματα για την ομάδα περιφρούρησης. Κάποιοι από αυτούς φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια. Μέλη της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ έπαιζαν τραγούδια στο προαύλιο. Οι μελωδίες κατεύθυναν τους αγνώστους έξω, ανάμεσα σε σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ετερόκλητες ομάδες συμπαράστασης. Για να μην περάσουν απαρατήρητοι κάποιοι αλληλέγγυοι έφεραν στο πέτο αυτοκόλλητα της οργάνωσης που πρέσβευαν όπως τα μέλη του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου. Στο κτίριο έφτασαν και δέκα εθελοντές ομάδας πρώτων βοηθειών που είχε συσταθεί το καλοκαίρι των Αγανακτισμένων στην Πλατεία Συντάγματος. Μεταξύ χιλιάδων πολιτών κυκλοφορούσαν και μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», κλώνος του οποίου είχε εμφανιστεί διαδικτυακά το 2011 καλώντας τους τηλεθεατές να μην καταβάλουν το τέλος της ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Στη σελίδα τους στο facebook έχουν σήμερα 3.000 μέλη.

Μια από τις αγωνίες των υπαλλήλων της ΕΡΤ που ακουγόταν από νωρίς στους διαδρόμους ήταν να προστατευτεί το ψηφιακό αρχείο. Χρειάστηκαν 1,9 εκατομμύρια ευρώ (το 80% των οποίων από κοινοτικούς πόρους) για να συλλεχθούν 750 ώρες βίντεο και φιλμ καθώς και 1.136 εκπομπές. Προχτές, λόγω του λουκέτου, δεν υπήρχαν φύλακες για τον συγκεκριμένο χώρο. Τελικά δεν προέκυψαν απώλειες. Αλλά η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ψηφιακού αρχείου των τουλάχιστον 4.000 επισκεπτών καθημερινά είναι πλέον αδύνατη.

Καθώς βάθαινε η νύχτα οι εργαζόμενοι αλίευαν από συγγενείς και φίλους πληροφορίες για το πού εκπέμπει το σήμα τους. Ψηφιακά δεν έβλεπε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στο λεκανοπέδιο κάποιοι παρακολουθούσαν στο αναλογικό σήμα, άλλοι μέσω του 902. Στις 3:15 επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις και πάλι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Η εικόνα να πέσει μαύρο στην ΕΡΤ ήταν σοκαριστική…» είπε και σε λίγο μαύρισαν οι οθόνες στο Ραδιομέγαρο. Αρκετοί νόμιζαν ότι αυτό ήταν το οριστικό τέλος της τηλεοπτικής μετάδοσης. Η εικόνα όμως επανήλθε σε λίγο. Αργότερα κυκλοφόρησε στους διαδρόμους η φήμη για διορία μισής ώρας από τη γραμματεία της διεύθυνσης μέχρι να εγκαταλείψουν το κτίριο οι εργαζόμενοι. Αλλιώς θα επενέβαινε η Αστυνομία και θα γίνονταν συλλήψεις. Τα λεπτά περνούσαν, η φήμη τελικά δεν επαληθεύτηκε.

Στο πλήθος που με την ώρα αραίωνε στο προαύλιο ένας τεχνικός της ΕΡΤ πέταξε τρία μπουκάλια με ρακή φωνάζοντας: «κερνάει το τμήμα ροής». Στον τρίτο όροφο ο ηχολήπτης Βασίλης Κατσαρός προσπαθούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος. «Μπορεί να είμαι και ο τελευταίος τεχνικός που κάνει εκπομπή εδώ», είπε με πικρό χαμόγελο. Έχει δέκα χρόνια στην ΕΡΤ. Πλάι του η μουσική παραγωγός Ήρα Πανανίδου είχε τυλιχτεί με μια ζακέτα. «Είχα φύγει το μεσημέρι μόλις τελείωσα την εκπομπή και είπα στους συναδέλφους μου ‘‘τα λέμε αύριο’’. Δεν φανταζόμουν ότι θα επέστρεφα και θα ήμουν εδώ με αυτές τις συνθήκες», είπε. Η κούραση φαινόταν στα βαριά βλέφαρα και στα κουρνιασμένα σώματα. Σε καναπέδες, αυτοκίνητα, ακόμα και τραπέζια έγειραν κάποιοι για να κοιμηθούν.

Κοντά στις πέντε τα ξημερώματα οι δημοσιογράφοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το κτίριο. Μέσα παρέμειναν μόνο όσοι χρειάζονταν για να συνεχιστούν οι εκπομπές. Φοβούνταν ότι θα επενέβαιναν τα ΜΑΤ και ήθελαν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους στα κάγκελα. Από τα μεγάφωνα κάλεσαν κόσμο να κινηθεί και στην πίσω πλευρά του Ραδιομεγάρου για να μην αιφνιδιαστούν εκεί από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η Μεσογείων είχε δοθεί πια στην κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα και τα τραγούδια συνεχίζονταν στο προαύλιο. Μέχρι να βγει ο ήλιος κάθε τόσο μιλούσαν συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, βουλευτές και πολίτες. Ένας από τους τελευταίους, ο Βασίλης Τρεμπέλας από την Κάρπαθο όπως συστήθηκε στο μικρόφωνο, είπε ότι «η ΕΡΤ δεν πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει».

Πηγή: Τα Νεα

Keywords
Τυχαία Θέματα