Οι περικοπές μισθών έχουν γονατίσει τα Σώματα Ασφαλείας

Η σύλληψη το βράδυ της Τρίτης ενός αστυνομικού από συναδέλφους του της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ εκτελούσε καθήκοντα προσωπικού ασφαλείας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί σε όσους γνωρίζουν το πώς τα βγάζουν πέρα οι αστυνομικοί.

Έκπληξη ίσως προκαλεί ο βαθμός του, αυτός του αστυνομικού διευθυντή, καθώς πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος βέβαια με τη συμπεριφορά του έχει απασχολήσει ξανά τις Αρχές. Αφήνοντας στην άκρη αυτό το γεγονός, δεν μπορεί κανείς

να αγνοήσει ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης σε πολλές οικογένειες αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, οι οποίοι αναγκάζονται να απασχολούνται παράτυπα σε κάποια άλλη δουλειά (συνήθως του ποδαριού), προκειμένου να καταφέρουν να τα φέρουν βόλτα. Κάτι που είναι σε γνώση των συνδικαλιστών των τριών Σωμάτων, οι οποίοι έχουν εικόνα, αλλά όχι αριθμούς, για το τι συμβαίνει.

Εξομολόγηση στο «ΜΑΡΣ»

«Έχω τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι ακόμα μωρό και χρειάζεται ιδιαίτερα έξοδα», εξομολογείται στο «ΜΑΡΣ» υπαρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετεί σε τμήμα του κεντρικού τομέα της Αθήνας. Για ευνόητους λόγους, ο Α.Χ. κρατάει την ανωνυμία του και εξηγεί: «Εδώ και αρκετά χρόνια, στα ρεπό μου δούλευα ως παρκαδόρος για να συμπληρώνω το εισόδημά μου. Πλέον, όμως, μετά τις περικοπές που έχουμε υποστεί και το πόσο πολύ έχει ακριβύνει η ζωή, προσπαθώ να δουλεύω όλο και περισσότερες μέρες. Η γυναίκα μου με τρία παιδιά δεν μπορεί να εργαστεί και ο μισθός μου δεν φτάνει ούτε μέχρι τις 20 του μήνα».

Ο υπαρχιφύλακας δεν είναι ο μοναδικός που παραδέχτηκε ότι κάνει δεύτερη δουλειά για λόγους επιβίωσης. Το «ΜΑΡΣ» μίλησε και με τον ανθυπασπιστή Τ.Α., ο οποίος υπηρετεί σε τμήμα της επαρχίας. «Η σύζυγός μου έχει κατάστημα με ψιλικά και τις ώρες που δεν είμαι στην υπηρεσία το κρατάω εγώ, για να μπορεί αυτή να φροντίσει το σπίτι και τα παιδιά. Τα έξοδα για να πάρουμε υπάλληλο είναι πάρα πολλά και το όποιο κέρδος μας θα πήγαινε εκεί», λέει στο «ΜΑΡΣ» ο αστυνομικός.

«Πολύ μεγάλες οι απώλειες»

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχουν δυσκολίες και είναι μεγάλες», δηλώνει αρχικά στο «ΜΑΡΣ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Τσουμάνης, και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι μειώσεις στο κατώτερο προσωπικό φτάνουν τα 250-300 τον μήνα, συν του ότι έχουν κοπεί τα δώρα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι και παλαιότερα κάποιοι αστυνομικοί έκαναν δεύτερη δουλειά. Το έκαναν, όμως, για να βγάλουν το κάτι παραπάνω, ενώ πλέον γίνεται για λόγους επιβίωσης. Προσωπικά, ούτε το επικρίνω, ούτε το κατακρίνω…».

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, οι ένστολοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση με την οποία θα ζητούν τη «διευκόλυνση» για μια δεύτερη απασχόληση, π.χ. στη μελισσοκομία ή σε αγροτικές εργασίες, κυρίως βέβαια στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει κατανόηση. Σε ό,τι, όμως, αφορά περιπτώσεις όπως υπάλληλος σεκιούριτι, σωματοφύλακας, οδηγός ταξί ή σερβιτόρος και ψήστης, όσοι πιάνονται παραπέμπονται στα πειθαρχικά όπου αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες ποινές.

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, τονίζουν πως «είναι πολύ τίμιο να κάνει κανείς μια δεύτερη δουλειά, από το να κλέβει». Μήπως έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσει η πολιτεία ότι το εισόδημα των ενστόλων έχει μειωθεί πάρα πολύ και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη θεσμοθετημένη δυνατότητα μιας δεύτερης νόμιμης εργασίας; Αυτό, καθώς τίποτα δεν προμηνύει ότι οι μισθοί θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Κώστας Παπαδόπουλος

The post Οι περικοπές μισθών έχουν γονατίσει τα Σώματα Ασφαλείας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα