3 κι 11 Μαΐου αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για συμμετοχή ΧΑ στις εκλογές

Δύο κρίσιμες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τις 11 Μαΐου, θα καθορίσουν την κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, αλλά και των υποψηφίων με την Εθνική Αυγή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα».

Βάσει του ρεπορτάζ, η πρώτη ημερομηνία είναι η 3η Μαΐου. Μέχρι τότε

το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να έχει αποφανθεί για την εγκυρότητα όλων των συνδυασμών των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Δηλαδή θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος μπορούν να διεκδικήσουν τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και την Δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία και κυρίως από το νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαΐου, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή αλλά και το παρακλάδι της με την επωνυμία Εθνική Αυγή, μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Αξίζει να επισημανθεί εδώ πως μέχρι τις 4 Μαΐου τα κόμματα οφείλουν να έχουν καταθέσει τα ευρωψηφοδέλτιά τους. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο Άρειος Πάγος αναμένεται να εκδώσει την ίδια απόφαση και γιά τα δύο κόμματα. κοινώς θα απαγορευθεί ή θα επιτραπεί η συμμετοχή και των δύο κομμάτων στην εκλογική διαδικασία.

Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα επηρεάσουν σίγουρα το πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώνυμων κυβερνητικών στελεχών στην εφημερίδα, η Νέα Δημοκρατία δεν θα ωφεληθεί, οποιαδήποτε κι αν είναι η έκβαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή της ΧΑ στις περιφερειακές εκλογές κι επιτραπεί στις ευρωεκλογές, τότε το ποσοστό της θα εκτιναχθεί. Αν πάλι απαγορευθεί η συμμετοχή της σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις «τότε οι οργισμένοι ψηφοφόροι και οπαδοί τους θα ψηφίσουν ότι θα μας… πονέσει περισσότερο» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολιτικοί παράγοντες και ανώτατοι δικαστικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον η μία από τις δύο σχετικές αποφάσεις θα είναι θετική.

Ο έλεγχος των καταστατικών των κομμάτων είναι τυπικός, αν και έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν να απαγορευθεί σε κάποιο η συμμετοχή στις εκλογές, αλλά γιά εντελώς διαφορετικούς λόγους απ’ό,τι στην εν λόγω περίπτωση.

The post 3 κι 11 Μαΐου αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για συμμετοχή ΧΑ στις εκλογές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα