Οι εθνικές ομάδες αλλάζουν τον χάρτη του παγκοσμίου μπάσκετ

Η FIBA ενέκρινε ομόφωνα το νέο καλεντάρι των παγκόσμιων διοργανώσεων από το 2017 και μετά. Οι μεγάλες διοργανώσεις ανά τέσσερα χρόνια και αγώνες πρόκρισης εν μέσω της χρονιάς. Αναμένονται … σφοδρές αντιδράσεις από την Ευρωλίγκα, αλλά η απόφαση είναι οριστική!

Έτσι, ο κύβος ερρίφθη και το παγκόσμιο μπάσκετ, από το 2017, αλλάζει μορφή. Οι μεγάλες διοργανώσεις θα γίνονται ανά τέσσερα χρόνια, με αιχμή του δόρατος το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως έχει μετονομαστεί, πλέον, το Μουντομπάσκετ.

Το καλεντάρι της διεθνούς ομοσπονδίας εγκρίθηκε ομόφωνα

στο Μπουένος Άιρες, από το Κεντρικό Γραφείο της FIBA στην τελευταία συνεδρίαση του 2013 που έγινε στο Μπουένος Άιρες το περασμένο σαββατοκύριακο.

Τις ειδήσεις μετέφερε η ΕΟΚ, στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ιδού όλες οι αλλαγές:

Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, θα ισχύσει από το 2017 μέχρι και το 2030 και οι ακριβείς ημερομηνίες για τα «παράθυρα» όπου θα γίνονται προκριματικά Εθνικών ομάδων, ορίστηκαν μέχρι και για το 2021.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι ότι τα Πρωταθλήματα Ηπείρων θα γίνονται πλέον κάθε τέσσερα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι στην Ευρώπη, από το Ευρωμπάσκετ του 2017 θα πάμε σε αυτό του 2021.

Για τον εναρμονισμό σε αυτό το μοντέλο, αποφασίστηκε ότι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014, στην Ισπανία, Παγκόσμιο θα ξαναγίνει το 2019 και όχι το 2018, προκειμένου να υπάρχουν πλέον μεγάλες διοργανώσεις κάθε δύο καλοκαίρια και όχι κάθε καλοκαίρι.

Κατόπιν τούτων, ορίστηκαν και ημερομηνίες. Για παράδειγμα, τα προκριματικά για το Παγκόσμιο του 2019 θα γίνουν 20-28/11/17, 19-27/2/18, 25/6-3/7/18, 17/9-25/9/18, 26/11-4/12/18 και 18/2-26-2/19.

Τα προκριματικά για τα πρωταθλήματα Ηπείρων του 2021 θα γίνουν στις 25/11-3/12/20, 17-25/2/20, 23/11-1/12/20 και 15-23/2/21.

Θα υπάρξουν επίσης, τον Ιούνιο του 2020 τέσσερα τουρνουά πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Αποφασίστηκε και το ακριβές πρόγραμμα αυτών των «παραθύρων», που θα αρχίζει Δευτέρες με τις συγκεντρώσεις των ομάδων, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη θα υπάρχουν προπονήσεις και μετακίνηση όπου απαιτείται, Παρασκευές αγώνες, Σαββατοκύριακο πάλι προπονήσεις και μετακινήσεις, Δευτέρες αγώνες και Τρίτες οι επιστροφές των παικτών στους συλλόγους τους.

Αποφασίζει η FIBA World!

Η συνεδρίαση του Μπουένος Αϊρες, χαρακτηρίστηκε ιστορική και για τον λόγω του ότι εγκρίθηκε ομόφωνα το νέο κατασταστικό του παγκόσμιου μπάσκετ. Η εισήγηση της επιτροπής στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, προβλέπει πλέον ότι η FIBA world λαμβάνει μέσω του κεντρικού γραφείου της όλες τις αποφάσεις και οι κατά Ηπείρους ομοσπονδίες, τις εκτελούν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις είχε η FIBA Europe… τα Ευρωμπάσκετ θα γίνονται ανά τέσσερα χρόνια. Ναι μεν θα δούμε το 2015 και το 2017, αλλά το επόμενο θα διεξαχθεί το 2021.

Τα μεγάλα ερωτηματικά

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι λίγκες και ιδιαίτερα η Ευρωλίγκα, που έχει ήδη εναντιωθεί σε “διακοπές” εν μέσω της χρονιάς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την FIBA, προβλέπονται αγώνες των εθνικών ομάδων Νοέμβριο και Φεβρουάριο, όπου η διοργάνωση της Ευρωλίγκας βρίσκεται σε φουλ-εξέλιξη.

Προφανώς το ΝΒΑ δεν πρόκειται να … διακόπτει την εξέλιξή του για να παίζει η αντιπροσωπευτική ομάδα των ΗΠΑ, αν οι Αμερικανοί διεκδικούν την πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πάντως, η απόφαση είναι οριστική και τα ματς των Εθνικών Ομάδων επιστρέφουν ενδιάμεσα της σεζόν, όπως συνέβαινε παλιότερα. Θα έχουν την ευκαιρία και οι φίλαθλοι κάθε χώρας να βλέπουν τις εθνικές τους, εντός έδρας…

Η wild card σε … πλειστηριασμό;

Να σημειωθεί ότι η FIBA World αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό το θέμα των τεσσάρων wild card για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενισχύοντας έτσι τις φήμες ότι θα γίνει “πλειστηριασμός” ανάμεσα στις 15 (!) χώρες που έχουν εκδηλώσει πρόθεση να πάνε στην Ισπανία, έστω κι αν δεν προκρίθηκαν.

Το πρόβλημα, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί κανέναν. Γιατί απλά δεν έχει τα … χρήματα.

Πηγή: sport24

The post Οι εθνικές ομάδες αλλάζουν τον χάρτη του παγκοσμίου μπάσκετ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα