Σταϊκούρας: «Συγκρατημένη η αισιοδοξία μας για το 2014»

Θετική η προοπτική των ενδείξεων για την ελληνική επιτροπή που επιτρέπουν «συγκρατημένη αλλά ρεαλιστική αισιοδοξία για το 2014» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2014 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός είπε ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίζονται σε «ρεαλιστικές αναλύσεις» εξήγησε όμως ότι δεν έχει φθάσει ακόμα η ώρα για πανηγυρισμούς.

Επιπροσθέτως μίλησε για «δικαίωση» καθώς οι επιδόσεις

της κυβέρνησης είναι καλύτερες από τους στόχους που είχαν τεθεί «και αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επιπλέον θετική επίπτωση στο ισοζύγιο του 2014. Έτσι θα γεφυρωθεί και η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων ημών και των εταίρων». Πέραν αυτών υποστήριξε ότι εως το τέλος του Οκτωβρίου τα έσοδα ήταν κατά 230 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 39% παρασύροντας προς τα πάνω και τα έσοδα. Πρόσθεσε δε ότι η προκαταβολή για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης θα φθάσει τα 22 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «τα 2 τελευταία χρόνια οι προβλέψεις μας δεν έχουν διαψευστεί. Η ύφεση το 2013 εκτιμάται στο 4% ή και χαμηλότερα. Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι σημαντικό. Αυτή η εκτίμηση είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι για πανηγυρισμούς. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης».

Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε τους δραματικούς δείκτες στην ανεργία αλλά και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, προσθέτοντας όμως ότι «ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται».

Τέλος απευθυνόμενος προς όλες τις πτέρυγες σημείωσε ότι «προσβλέπουμε ακόμη και τώρα σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας και σε μία δημιουργική συζήτησης για έγκριση του προϋπολογισμού ώστε να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στον ενάρετο κύκλο της ευημερίας εντός όμως της Ευρωζώνης.

The post Σταϊκούρας: «Συγκρατημένη η αισιοδοξία μας για το 2014» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα