Οι διεθνείς αγορές εγκαταλείπουν την Τουρκία

Πολιτική κρίση προκάλεσε ντόμινο εγκατάλειψης της Τουρκίας από τις διεθνείς αγορές. Σε κρίσιμη κατάσταση η οικονομία της χώρας.

Ακριβότερος ο δανεισμός για την Τουρκία λόγω της κρίσηςΔιεθνή επενδυτικά σχήματα «ξεφορτώθηκαν» τουρκικό χρέος ύψους 532 εκατομμυρίων δολαρίων ως τις 20 Δεκεμβρίου, περιορίζοντας τον όγκο έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία στα 53,8 δισ. Ακόμη 1.38 δισ. είχε κάνει φτερά την εβδομάδα που προηγήθηκε της 20ης Δεκεμβρίου.

Οι διεθνείς τοποθετήσεις σε τουρκικά ομόλογα είχαν φθάσει σε

ύψος ρεκόρ (72 δισ) τον περασμένο Μάιο κάτι που απειλεί την τουρκική οικονομία με ραγδαία συρρίκνωση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη δεκαετή περίοδο της διακυβέρνησης Ερντογάν, ο τριπλασιασμός του εθνικού προϊόντος της Τουρκίας οφείλεται και στην εισροή ξένων ομολογιακών κεφαλαίων, ενώ οι δολαριακές τοποθετήσεις απέδιδαν κέρδη 9,7% σε ετήσια βάση.

«(Η όλη κατάσταση) καταστρέφει τη βιτρίνα του οικονομικού δυναμισμού της χώρας που τα τελευταία χρόνια είχε οικοδομηθεί με πολύ προσοχή», εκτιμά ο Μάικλ Σάουλ, της Marketfield Asset Management, εταιρίας που «ελέγχει» τοποθετήσεις περίπου 17 δισ.

Από την κρίση που έχει δημιουργηθεί δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφο το νομισματικό πεδίο. Η λίρα έχει διολισθήσει κατά 1,8%, υποτιμώμενη σε τιμή – ρεκόρ έναντι του δολαρίου (1 προς 2,16). Από τις αρχές του 2013, η λίρα έχει χάσει έναντι του δολαρίου το 18% της αξίας της, επίδοση που συνιστά την χειρότερη μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών σε ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Όλη η κατάσταση έχει ως συνέπεια η Τουρκία να δανείζεται ακριβότερα. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 36 μονάδες βάσης φθάνοντας στις 394. Η επίδοση είναι λίγο καλύτερη από το κόστος δανεισμού της Βραζιλίας και είναι η χειρότερη ανάμεσα σε 20 αναπτυσσόμενες οικονομίες (σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg).

Με αφορμή το χρηματιοστήριο της Κωνσταντινούπολης που βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2012, ο Αλεξέι Μπέλκιν της Kapital Asset Management, στη Μόσχα εκτιμά: «Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα πάρουν την κατηφόρα». Πρόσθεσε: «Διότι η τουρκική αγορά συγκεντρώνει τώρα τα στοιχεία που φοβίζουν περισσότερο τους επενδυτές: Πολιτική αβεβαιότητα και ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών».

The post Οι διεθνείς αγορές εγκαταλείπουν την Τουρκία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα