Ομπάμα: «Θα περιορίσουμε τη χρήση μη-επανδρωμένων αεροσκαφών»

Περιορισμούς στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις εναντίων εξτρεμιστών σχεδιάζει να προχωρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη τις προθέσεις του από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα εξέφρασε για άλλη μια φορά την πρόθεση του να προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Σύμφωνα με αναλυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την ομιλία του αυτή έκανε βήματα πίσω σε σχέση με αυτό που ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, είχε αποκαλέσει

παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011.

«Το έθνος μας εξακολουθεί να απειλείται από τρομοκράτες. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι η απειλή αυτή έχει μετεξελιχθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του γύρω από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι η Αμερική θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί, μόνο, όμως, σε περιπτώσεις άμεσης απειλής. Στη λογική αυτή εντάσσεται εξάλλου και η απόφαση που υπεγράφη την Τετάρτη και η οποία προβλέπει ότι τα ηνία της χρήσης τέτοιων μέσων αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Άμυνας και όχι η CIA, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

«Και πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα σκοτωθούν ούτε θα τραυματιστούν πολίτες» εξήγησε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Όσον αφορά το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από την αποτυχία του να υλοποιήσει την προεκλογική του εξαγγελία για λουκέτο σε αυτή τη φυλακή, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πέρα από την πολιτική που θέλουν κάποιοι να ασκήσουν στο Κογκρέσο, που να μας εμποδίζει να κλείσουμε μια εγκατάσταση που δεν θα έπρεπε αρχής εξ αρχής να είχε ανοίξει».

Επειδή, όμως, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια για να προχωρήσει στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο είναι μικρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε κάποια μέτρα, με βασικότερο την άρση των περιορισμών στη μεταφορά κρατουμένων στην Υεμένη.

Οι αναφορές του Ομπάμα για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, προκάλεσαν αντιδράσεις στο κοινό με έναν εκ των θεατών της ομιλίας να επιχειρεί να διακόψει την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον ίδιο τον Ομπάμα να του απαντά πως «δημοκρατία είναι να ακούσεις αυτά που έχω να σου πω».

Keywords
Τυχαία Θέματα