Ο Πανίκος Δημητριάδης στους FT

Σε εσφαλμένες αντιλήψεις αποδίδει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, τις κατηγορίες εναντίον της χώρας του περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυπριακή νομοθεσία για το βρώμικο χρήμα έχει καταστεί πιο αυστηρή, επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης σε άρθρο του στους Financial Times

με τίτλο «Κύπρος: Όχι άμεμπτη, αλλά παρεξηγημένη». Όπως σημειώνει, η διαφάνεια και η ανταλλαγή δεδομένων συνάδουν με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Κύπρος περιλαμβάνεται στη «λευκή λίστα» του Οργανισμού.

Για το θέμα της φορολογίας ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά καθεστώτα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Υπάρχει, λέει, μεγάλη διαφορά μεταξύ «φορολογικών παραδείσων» και χωρών με χαμηλούς φόρους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος.

Ωστόσο, ο Πανίκος Δημητριάδης παραδέχεται ότι «η Κύπρος δεν είναι άμοιρη ευθυνών, λόγω παλαιότερων αποφάσεων που έχουν συμβάλει στην παρούσα κατάσταση και αυτό αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα».

Επισημαίνει δε ότι η Κύπρος, ως μικρό νησί με περιορισμένη κατασκευαστική παραγωγή και εξαγωγές, βασίζεται στις υπηρεσίες από ξένες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αυτές οι επιχειρήσεις, προσθέτει, δεν κυριαρχούνται από Ρώσους. Υπάρχουν εταιρείες από μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα