Το αέριο mercaptan, πνίγει το Παρίσι

Έχει χαρακτηριστέι από τις Αρχές ως μη επιβλαβές ή τοξικό, ωστόσο η αφόρητα άσχημη μυρωδιά του αερίου mercaptan, που προήλθε από διαρροή σε εργοστάσιο κοντά στη Ρουέν της Γαλλίας, κάνει εκατομύρια ανθρώπους από το Παρίσι ως το Λονδίνο να δυσανασχετούν.

Το δύσοσμο αέριο διέφυγε στην ατμόσφαιρα το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από διαρροή. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ταλαιπωρούνται εξαιτίας της απαίσιας οσμής, του η οποία περιγράφεται κατά προσέγγιση ως ένας ανυπόφορος συνδυασμός «ιδρώτα, σκόρδου και κλούβιου

αβγού»!

Η διαρροή ξεκίνησε από εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων Lubrizol και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές καλύπτοντας απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Πολλοί κάτοικοι του Παρισιού διαμαρτυρήθηκαν για τη μυρωδιά αναφέροντας ημικρανίες και ναυτία, ενώ η παρουσία του mercaptan έγινε αισθητή μέχρι και στα νοτιοανατολικά προάστια του Λονδίνου. Πρόκειται για άχρωμο προσθετικό που χρησιμοποιείται στο φυσικό αέριο, διότι η θειώδης μυρωδιά του συμβάλλει στο να εντοπίζονται οι διαρροές.

Όπως γράφει πάντως η «Le Parisien», τα συμπτώματα που προκαλούνται μακροχρόνια από το mercaptan ή methanethiol, σε μικρές συγκεντρώσεις, είναι η ενόχληση στα μάτια, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ το εν λόγω αέριο είναι ένα προϊόν που επισήμως κατηγοριοποιείται ως τοξικό εισπνεόμενο και «επικίνδυνο για το περιβάλλον» σε αντίθεση με όσα πρεσβεύουν οι Αρχές της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα