Ο εκλεκτός ΗΠΑ-ΕΕ Γιατσένιουκ Πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Το ουκρανικό κοινοβούλιο συμφώνησε την Πέμπτη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού και πρότεινε, με 371 ψήφους από 417 βουλευτές, να αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ηγέτης του κόμματος Batkivshina (Πατρίδα).

«Η χώρα μας είναι στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, μετά την πρόταση να αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιότητας, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Ο ίδιος, μιλώντας στο κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η νέα

κυβέρνηση της Ουκρανίας θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκές αποφάσεις ώστε να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση από το να λάβουμε εξαιρετικά μη δημοφιλείς αποφάσεις», προειδοποίησε. Μάλιστα υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της γρίβνα, του ουκρανικού νομίσματος.

Επιπλέον, ο Γιάτσενουκ τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισεκατομμύρια δολάρια εξήλθαν από το οικονομικό σύστημα της Ουκρανίας και κατευθύνθηκαν προς υπεράκτιες εταιρείες (off-shore).

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον κατάλογο των υπουργών που θα μετέχουν του Υπουργικού Συμβουλίου του Γιατσένιουκ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου Aleksandr Turchinov, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της Ουκρανίας , η πλειοψηφία των νεοεκλεγέντων υπουργών δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα , σύμφωνα με το Interfax. Ο Turchinov έχει ήδη υπογράψει διάταγμα για το διορισμό του Yatsenyuk ως επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Ολεξάντρ Σλάπακ, πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, εγκρίθηκε από τη Βουλή ως ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ο Σλάπαν σημείωσε ότι η χώρα του ευελπιστεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την οικονομική συνεργασία και το ζήτημα του φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Mikhail Okhendovsky, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας, οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία απαιτούν έναν προϋπολογισμό ύψους 1.965.000.000 hyrvnas (200 εκατ. δολ.). «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το έργο της κατάρτισης εκλογών θα είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνές », είπε και πρόσθεσε ότι οι οργανωτικές και τεχνικές προτάσεις έχουν ήδη γίνει.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ευχήθηκε να εξευρεθεί ένας τρόπος διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης με «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Με αφορμή τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην Άγκυρα ότι υπάρχει «το ενδεχόμενο απόσχισης ως εναλλακτική λύση», η ανακοίνωση ανέφερε:«Περιμένουμε όλες τις πλευρές στην Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας περιλαμβανομένων και των συγγενών μας Τάταρων της Κριμαίας να δράσουν με μετριοπάθεια και κοινή λογική».

The post Ο εκλεκτός ΗΠΑ-ΕΕ Γιατσένιουκ Πρωθυπουργός της Ουκρανίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα