Ο άσσος στο μανίκι της κυβέρνησης

Νέους δρόμους, αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, άνοιξε η παραδοχή του ΔΝΤ για λανθασμένους υπολογισμούς στους πολλαπλασιαστές, με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί πως το λάθος αυτό είναι “άσσος” στο μανίκι της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις την άνοιξη για τα μέτρα που τα οποία θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία από πλευράς της κυβέρνησης, ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς οι δανειστές επιμένουν

στην εφαρμογή των μέτρων χωρίς παρεκκλίσεις.

Την προσδοκία αυτή της κυβέρνησης μετέφερε στους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο χθεσινό Eurogroup. O υπουργός Οικονομικών, ζήτησε την επίσημη τοποθέτηση του ΔΝΤ για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή αλλά και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, κάλεσε το Ταμείο να «ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν παρούσα στο χθεσινό Eurogroup.

Ο Μπλανσάρ έχει αναγνωρίσει ότι η ελληνική οικονομία απέδωσε λιγότερα σε σχέση με τις προσδοκίες, αφού η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά, η παραγωγή μειώθηκε και ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.Αναδιαπραγμάτευση με αφορμή την αναγνώριση του λάθους ζήτησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης λέγοντας ότι διευκολύνει τη χάραξη μιας διαφοροποιημένης διεκδικητικής «γραμμής» από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβέρνηση προσδοκά ότι η παραδοχή του λάθους στον πολλαπασιαστή μπορεί να φέρει την απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστιάση από το 13% στο 23%.

Το μέτρο έχει κριθεί δημοσιονομικά αναποτελεσματικό, καθώς δεν έχει φέρει την αναμενόμενη αύξηση στα δημόσια έσοδα.
Πάντως, οι δανειστές σπεύδουν να προσγειώσουν τις ελληνικές προσδοκίες. Ο ίδιος ο Μπλανσάρ, που άνοιξε την συζήτηση, έσπευσε να την κλείσει, αφενός υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση να μαζέψει φόρους από τους πλούσιους, αφετέρου λέγοντας ότι το να συνδέει κανείς το λάθος με τον σχεδιασμό του προγράμματος «συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».Πρόσθεσε ότι με δεδομένη τη θέση χρέους της Ελλάδας και τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί.

«Για να διασφαλιστεί ότι η συρρίκνωση είναι κοινωνικά δίκαιη και έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη, είναι αναγκαίο να πληρώνουν οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το μέρος των φόρων που τους αναλογεί» υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα