Μαρασμός στα μπλόκα

Ο διαχωρισμός του μετώπου των αγροτών είναι γεγονός. Παρά την επιμονή του Προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τα μπλόκα αρχίζουν και φυλλοροούν, τη στιγμή που μερίδα των αγροτών εμφανίζεται «μάλλον ικανοποιημένη» από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές δεσμεύσεις στα κατά τόπους αιτήματα, αν και δηλώνει «μάλλον δυσαρεστημένη» από τις κυβερνητικές τοποθετήσεις στα προβλήματα που απασχολούν πανελλαδικά τον αγροτικό κόσμο.

Ο εν λόγω

εκνευρισμός είναι εμφανής κατά τις συζητήσεις με αγροτοσυνδικαλιστές. «Παιδιά δεν είναι μόνο ο Μπούτας που συντονίζει», τονίζουν πολλοί εξ΄ αυτών μιλώντας σε δημοσιογράφους, παραπέμποντας στους κατά τόπους επικεφαλείς τους. Οι τάσεις διαχωρισμού ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της μεγάλης σύσκεψης στον κόμβο της Νίκαιας. Η διόγκωσή τους, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε μετά τις διαρροές του Μαξίμου προς τους αγροτοσυνδικαλιστές ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση η συνάντηση που ζητούσαν, με μεγάλη μερίδα εκπροσώπων των αγροτών να αποδέχονται την κατάσταση.

Η πρόθεση για αποχώρηση από τα μπλόκα καταγράφεται και στις δηλώσεις των εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας (Κόμβος Κουλούρας) και της Λάρισσας, μετά τη συνάντηση τους με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Ο Τάσος Χαλκίδης, από την Ημαθία, έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ κουβέντα» με τον κ. Χαρακόπουλο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «εμείς ήρθαμε εδώ καθαρά για το θέμα για το ροδάκινο. Αύριο θα έχουμε γενική συνέλευση με την Πρωτοβουλία, η οποία διαχειρίζεται το θέμα των μπλόκων».

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο ανακοίνωσε πως από την Τρίτη ξεκινά η καταβολή των οφειλομένων ποσών απευθείας στους παραγωγούς για την πρώτη μεταποιητική μονάδα και σύντομα θα ξεκινήσει η καταβολή των οφειλών στους παραγωγούς που συνεργάστηκαν με τη δεύτερη μεταποιητική βιομηχανία. Οι πληρωμές ύψους 7.000.000 ευρώ που ξεκινούν από την Τρίτη αφορούν περίπου 3.000 ροδακινοπαραγωγούς (κυρίως Ημαθίας) που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην πρώτη εταιρεία, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η καταβολή των οφειλομένων ύψους 5.000.000 ευρώ σε περίπου 2.000 ροδακινοπαραγωγούς που παρέδωσαν την παραγωγή τους στη δεύτερη εταιρεία.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τους ροδακινοπαραγωγούς, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως «υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και άλλα που δε μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες να αντιμετωπίσουμε σήμερα, αλλά θα δρομολογήσουμε το επόμενο διάστημα», υπογραμμίζοντας κατ’ επέκταση πως «περιθώρια πρόσθετων οικονομικών μέτρων στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν».

Σε ανάλογο κλίμα λήξης των αγροτικών κινητοποιήσεων, ήταν επίσης και οι δηλώσεις του κ. Χαρακόπουλου, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις δεν υπήρχαν ακραίες εκδηλώσεις, γεγονός που πιστώνεται στους αγρότες και αναγνωρίζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σαν να έχουν ολοκληρωθεί ήδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα