Νικητής ο Ρόμνεϊ (βίντεο-φωτό)

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ  κέρδισε τις εντυπώσεις, απέναντι στον  Δημοκρατικό  Μπαράκ  Ομπάμα, στο 90λεπτο ντιμπέιτ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το CNN, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών απέσπασε 67% θετικές ψήφους έναντι 25% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Ο Ρόμνεϊ  φάνηκε ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένος και συγκεκριμένος στις απαντήσεις του γύρω από τα πιο κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της οικονομίας

και της εθνικής άμυνας.

Από την άλλη, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν επιθετικός, άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτα τα λάθη του αντιπάλου του στη μέχρι τώρα εκστρατεία και τοποθετήθηκε αρκετά γενικόλογα, κοιτάζοντας αρκετές φορές τις σημειώσεις του.

Σύμφωνα η VOA, στην πρώτη ενότητα οι δύο άνδρες κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για την οικονομία , ενώ και στους δύο τέθηκε το ερώτημα τι θα κάνουν για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε επενδύσεις σε εκπαίδευση και καινοτομία και μείωση του ελλείμματος με εξισορροπημένο τρόπο, φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, και μείωση της φορολογίας της μεσαίας τάξης .

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ πρότεινε ένα πρόγραμμα 5 σημείων που προβλέπει ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας με προώθηση της βιομηχανίας πετρελαίου και άνθρακα, διεύρυνση του διεθνούς εμπορίου, έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του ελλείμματος, βελτίωση της παιδείας και μείωση του ποσοστού φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη. «Προτεραιότητα μου είναι να μειώσω την ανεργία στην χώρα», δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ωστόσο ότι το φορολογικό σχέδιο του κ. Ρόμνεϊ ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν πρόκειται να μειώσει το έλλειμμα, δεν θα περιορίσει την ανεργία και θα πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικών προγραμμάτων με παράλληλη μεταρρύθμιση τους για μείωση του κόστους αυτών των προγραμμάτων, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπερηλίκων και το ομοσπονδιακό συνταξιοδοτικό σύστημα, τάχθηκε ο κ. Ομπάμα.

Δεν προτείνω καμία αλλαγή των προγραμμάτων αυτών για τους τρέχοντες συνταξιούχους, δήλωσε ο κ. Ρόμνεϊ, και προώθησε σχέδιο μεταβίβασης μεγάλου μέρους της ευθύνης χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων σε πολιτειακό επίπεδο.

Για τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της οικονομίας και το πόσο αυτοί είναι απαραίτητοι, ο υποψήφιος των Ρεπουπλικανών δήλωσε ότι «οι μηχανισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για να δουλέψει η οικονομία», αλλά τάχθηκε κατά νόμου που επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υπεραμύνθηκε της νομοθεσίας που εγκρίθηκε τα τελευταία χρόνια για ενίσχυση των ρυθμιστικών μηχανισμών προς τις τράπεζες που, όπως είπε, προκάλεσαν την οικονομική κρίση στην οποία περιέπεσε η χώρα. Επίσης τόνισε ότι « όλη η βοήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες αποπληρώθηκε ολόκληρη μέχρι και το τελευταίο σέντ», όπως είπε χαρακτηριστι

Keywords
Τυχαία Θέματα